Frankrike: Provence-Alpes-Côte d'Azur
Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis


Vädret Marseille
Nationaldag

14:e JuliSidan skapad
10-08-01

Sidan uppdaterad
13-01-13Vid bilolycka

Fransk/Svensk
olycksrapport
Skriv ut och ta med. 

  

 L'Isle-sur-la-Sorgue Foto: Patrik Mattsson © 2010
L'Isle-sur-la-Sorgue
Hennes skönhet tar sältan ur synonymerna till ordet idyll och visualiserar resultatet så mästerligt att det lockar hit en ström av turister.

Den charmigt belägna stadskärnan har smetat ut sig på flera av öarna i floden Sorgue vars
13°C vatten smeker uteserveringarna på ett alldeles förträffligt sätt.

Orten kallas för Provences lilla Venedig men frågan är om inte detta är Provences marknad då de ständiga marknadsdagarna verkar avlösa varandra i ett. Detta ger liv och rörelse i kärnan och som inte detta räckte så spetsar man till med lite festivaler som exempelvis Festival of the Sorgue (juli).

Arvet
Naturen håller sakta men säkert på att ta över de gamla vattenhjulen som en gång i tiden försåg industrins lokaler med kraft. Idag hjälper de till att upprätthålla den fond som kan kännas vid när man ser bilder från byn.
Välkommen till L'Isle-sur-la-Sorgue !
Historia
1126 Orten benäms som Isla detta år
1890 Sorgue byter namn till L'Isle-sur-la-Sorgue
1944 De allierade flygbombar L'Isle-sur-la-Sorgue
2010 "Bila i Europa.se" besöker L'Isle-sur-la-Sorgue
Parkeringsplats på Hotell Les Névons i L'Isle-sur-la-Sorgue     Foto: Patrik Mattsson © 2010Att köra till parkera & bo
Som vanligt är tempot högt på de franska landsvägarna, man få trösta sig med att man kommer fram snabbt till orten som i detta fall helt plötsligt dyker upp ur intet.

Parkeringsplatser löper runt om hela stadskärnan längs med floden, men det är ingen självklarhet att finna en ledig plats.

Hotell Les Névons karta är mycket prisvärt, utöver att de har en inhägnad gratis parkering intill hotellet finner man också en pool på taket.


Sevärdheter  Café De France i L'Isle-sur-la-Sorgue            Foto: Patrik Mattsson © 2010
Antikhuvudstaden i Provence

Varje söndag står antikbodarna i full blom på Europas tredje största antikmarknad. Här kan den som vill mätta sitt lystmäte i ting som gått ur cirkulation för deccenier sedan.

Två gånger om året sker den stora uppackningen, Grand Déballage vilket lockar hit antiksamlare från hela världen! Läs mer på turistsidan om dessa datum.

Nego Chin
De här båtarna användes förr av fiskare i trakten men idag nyttjas dessa av ortsborna för nöjesturer. Första söndagen i Augusti anordnas en flytande marknad med just dessa båtar.


Restaurangerna
Appelsinsorbé i L'Isle-sur-la-Sorgue               Foto: Isac Wickman © 2010Empiriska studier pekar på ännu en fransk ort så härligt befriad från svenska köttbullar att ett väloljat gourmet- safari inte kan låta sig väntas.

Har du tänkt på hur mycket helheten påverkar matupplevelsen. Miljön, upplägget, attityder, färgval, tänder på kniv vid kötträtter o.s.v. Restaurangerna som trängs utmed floden Sorgue verkar ha det och väljer man restaurang Le Bellevue finns här rätter på menyn som ställer till det mellan magsäck & diafragma som liera sig mot lungorna om utrymmet där inne. De har portioner från XS - XXXL och för dig som föredrar klosterölet Leffe, grattis för här serveras detta i 50/100cl glas!


Restaurang Le Bellevue i L'Isle-sur-la-Sorgue          Foto: Patrik Mattsson © 2010
Restaurangletaräventyr vid floden Sorgue, variation och utbud överraskar i L'Isle-sur-la-Sorgue

Utflykter
Gordes en av utflyktsbyarna                        Foto: Patrik Mattsson © 2009Kloster Sénanque,
Librairie de l'Abbaye de Sénanque karta

Gör en inre resa till cister- ciensordens kloster Sénanque som är vackert inbäddat bland lavendelfälten.

Fontaine de Vaucluse karta
Denna bergsby ligger bara några få kilometer från L'Isle-sur-la-Sorgue. Här kan man beskåda floden Sorgues blåa källa. Det går också att hyra kanoter på KAYAK VERT AQUEDUC karta för att ta sig ner mot L'Isle-sur-la-Sorgue. Innan ni beger er iväg, gör ett besök på tapenadefabriken (provensalsk pasta som i huvudsak består av hackade oliver) Les Délices du Luberon . Här inne finner man härliga röror av bl.a. pistou & aubergine.


Ballongflygning över Luberon karta
Överraska med en ballongfärd över Luberon i kvällsbris. Är det jordnära aktiviteter som lockar kan en cykeltur mellan byarna kanske vara ett alternativ, men det är klart, detta är ett helt annat äventyr som kräver långsiktig planering.

Sevärda orter
Sevärda orter i närheten är Gordes, Roussillon, Aix en Provence och självklart många fler men försök att träffa in marknadsdagarna, se listan nedan.


Provence- marknadsdagar
Måndag Cavaillon
Tisdag Gordes, Vaison la Romaine, Aix en Provence
Onsdag Avignon, Sault, Arles, Saint Rémy de Provence
Torsdag L'Isle sur la Sorgue, Orange
Fredag Carpentras
Lördag Apt, Le Thor, Arles, Pernes les Fontaines
Söndag L'isle sur la Sorgue, Monteux, Avignon


Gata i L'Isle sur la Sorgue Foto: Isac Wickman © 2010
Slutord
Den medeltida stadskärnan i L'Isle-sur-la-Sorgue är inte stor utan kan klaras av med lång kvällspromenad och det är väl just storleken som gör orten så perfekt för en övernattning.

Vill man stanna en längre tid finns det ett utbud i trakten som kan hålla igång alla varianter & åldrar i familjen.

Som vanligt kan det bli riktigt varmt under högsommaren i dessa trakter, pool vid intill ditt boende är att rekommendera.

Trevlig resa! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  


Tillbaka