Frankrike: Provence-Alpes-Côte d'Azur
Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis


Click for Hyeres, France Forecast


Nationaldag

14:e JuliSidan skapad
09-07-09

Sidan uppdaterad
13-01-13
Vid bilolycka

Fransk/Svensk
olycksrapport
Skriv ut och ta med. 

   Moustiers Sainte Marie Foto: Patrik Mattsson © 2009
Moustiers-Sainte-Marie
Det finns kontinenter som rör sig snabbare än livet i Moustiers-Sainte-Marie. Själv gör man inte många knop och ord som "skynda" ter sig ganska exotiskt, även för en nordbo.

Nä, detta är platsen där man hinner ta in ögonblicket, slow food, hitta sig själv & bara vara i en miljö där tiden verkar utvidga sig självt och där du har möjlighet att strosa runt i vackra miljöer som får sinnet att mjukna likt en doppad skorpa. Det är vad Moustiers-Sainte-Marie är och kommer att vara i en oöverskådlig tid framöver.

Även om vykortsstånden och allt annat krims krams funnit sin väg hitåt, så är det genuina mer påtagligt. Familjer som i söndags- kvällsbrisen tar sig upp från dalen för att njuta av en fika vid någon av byns restauranger och kanske beblanda sig i sorlet av turister som dig, är ett sådant inslag.

Beställ in en desperado och våga glömma bankomat- koden, stängde jag spisen, vart ställde jag bilen, "vart tog barnen vägen" o.s.v.
För det här är en skönhet väl värt besväret.
Välkommen till Moustiers-Sainte-Marie!

Historia
ca 590 Klostret Moustiers grundas
ca 1200 Kyrkan Notre Dame (höga tornet i byn) står klart
1679 Den första fajans- tillverkningen ser dagens ljus
1685 Byn översvämmas av vatten
2009 "Bila i Europa.se" besöker Moustiers-Sainte-Marie


 Moustiers-Sainte-Marie Foto: Patrik Mattsson © 2009

Att köra till Moustiers-Sainte-Marie...
Låt GPS'en jobba för här är det mindre vägar som gäller oavsett vädersträck.

... parkera...
Det är gratis parkering som gäller på de tre stora parkeringsplatserna.

... och bo
Ett prisvärt hotell är Colombier, frukosten ingår ej och den kostar på men frukostplatsen är riktigt härlig. Att ha en egen uteplats mot dalen rekommenderas, parkeringen ingår och efter kl. 22:00 tar du dig in till hotellet via en erhållen kod. Det tar knappt 10min att vandra in till centrum. Vill man bo ultrabilligt (47euro/natt för ett dubbelrum) så gäller Clerissy mitt i centrum, på deras prisvärda restaurang finner man bl.a. pizza med capris och sardeller!


Fajans
Det var en gång en italiensk munk som kom till Moustiers, han lärde ut den hemliga konsten fajans (föremål av poröst lergods med täckande glasyr) till den lokale krukmakaren Antoine Clérissy. Detta var början till det som som skulle bli en jätte- industri och resterna av denna epok, lever kvar än i dag.
 Utsikt från Moustiers-Sainte-Marie Foto: Patrik Mattsson © 2009
Att bestiga trapporna mot vallfärdskyrkan är inget man tar sig an när bestrålningen kommer från zenit, men efter kvällsmaten kan man knappt finna bättre platser för att smälta maten.Så blev det Moustiers
När det romerska imperiet föll samman startade en folkvandring utan dess like på Kontinenten. Attila med sina hunner (från norra Indien, södra Afghanistan och Turkistan) hade show i Europa. Vandalerna (troligen från dagens Polen) vandaliserade sig ner till dagens Spanien. Ungrare, slaver, goter, franker, bulgarer, geruler, rugier, scirier och burgunder (glömdes någon) snurrade runt på kontinenten och det nya Europa började ta form. Under denna tid försökte de intellektuella rädda allt som hade kunskapsvärde. Böcker och lärda förskansade sig oftast på öar, fyra av dessa fanns utanför Cannes (les Îles de Lérins) där en värld av kunskap florerade vid 500- talet och medelpunkten var klostret Lérins.

Glädjen på ön tog slut år 732 då Saracenerna slaktade befolkningen, men en sak har vi i eftervärlden fått ärva och det är just byn Moustiers-Sainte-Marie. För det var nämligen ett litet gäng munkar som i slutet på 500- talet drog upp hit och grundade det lilla klostret Moustiers.


Vattenfall i George du Verdon Foto: Patrik Mattsson © 2009Slut ord
Det här är en ort där man njuter av miljön, under dagtid föredrar man nog en bok i skuggan men kryper det i kroppen så har man inte långt till lavendelfälten eller varför inte köra (5min) ner till utloppet av George du Verdon där man kan hyra båtar/ kanoter. Har man en 12v kylbox kopplat till bilens elsystem, GRATTIS!, kör över bron och sväng direkt av åt höger till en värld av skuggande träd som bjuder till en hög fransk picknick- faktor, släng ut filten & toppa med oliver, bröd, getost och lite vin för dig som får lov att dricka det.

Längre upp i floden bedrivs det bl.a. rafting under perioden april-juni. Kör den vackra vägsträckan D952 till Castellane (1h), missa inte utsiktsplatsen (halvvägs) över det mäktiga franska Gran Canyon. I Castellane står man inför en uppsjö av äventyrsföretag som Aboard-rafting (kontors- siesta mellan 12:00-14:00) och det här.


Är du campare så finner du kl.8:00-20:00 kedjan (som uttalas whuitt á whuitt eller något), notera att de har stängt på söndagar.Trevlig resa!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  


Tillbaka