Frankrike: Bretagne
Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis
Nationaldag

14:e JuliSidan skapad
06-01-29

Sidan uppdaterad
13-01-13


Vid bilolycka

Fransk/Svensk
olycksrapport
Skriv ut och ta med.
 

  

 Vägg Foto: Patrik Mattsson © 2005.
Vandra runt i Dinan
Detta måste vara Bretagnes arketektoniska pärla. Högt belägen ovanför floden Rance blickar hon ut över Rance-dalen. Innanför hennes 3km långa fortifierade granitbälte finner du en stad som tar dig med på en häpnadsväckande arkitektonisk resa som spänner över flera århundraden.

Hon har försett Europa med grovt bomull och lin sedan medeltiden. Hon får ordet "krokig" att ockupera ditt sinne och du kommer att första innebörden av det när du ser korsvirkeshusen från 1500- talet vars fasader påminner något om baksidan på det svenska vasaskeppet.

Turism
Staden ligger kanske inte i svenskarnas favoritstråk men är ändå en stor turistfälla. För att stiga in i Dinan's förgångna så får man gå en del. Gatorna utanför stadskärnan kan vara en aning utmanande för trötta ben men helt klart värt mödan. Har du möjlighet så ta gärna en promenad när mörkret lagt sig. Att höra svenska röster i Dinan är inte så vanligt, annars är engelska, franska och tyska turister de som dominerar gatubilden.Historia


1123 Staden är uppdelad mellan Saint-Malo och Saint-Sauveur.
1200 Araben Idrisi upptäcker Dinan
1357 Engelska trupper anfaller Dinan utan resultat.
1697 Colmar blir franskt.
1879 Järnvägen till Staden färdigläggs.
2005 "Bila i Europa.se" besöker Dinan.


Gamla staden Foto: Patrik Mattsson © 2005Att köra till Dinan
Om du kommer från norr (Caen) på motorväg A84 (E401) så följer du denna mot Pontorson via N176 som är en icke avgiftsbelagd väg (110km/h). Sedan är det skyltat till St. Malo och senare Dinan.Sevärdheter  Glasmålningar från St. Malokyrkan Foto: Patrik Mattsson © 2005
Hamnen
Ett absolut måste när man besöker Dinan är att gå ner till hamnen genom de pittoreska gatorna rue de Jerzual som sedan övergår till rue du Petit-Port. Gatorna kantas av antikaffärer, konstnärer, träarbeten, målningar, krukmakeri, handväveri mm. Hamnen har en gång i tiden varit ett livligt område som idag förvandlats till ett rofyllt område. Varför inte slå sig ner på någon utav serveringarna och dricka cider och äta crèpes , typiskt för Bretoner. Att ta en kvällspromenad längs kanalen eller en kanalkryssning under en måltid . Vill du sväva ut lite på egen hand så finns det möjlighet att hyra en båt .

Centrum
Ett lika stort måste är centrum med sin vackra byggnation och mysiga gränder.

Utsikt över staden.

Det centralt belägna klocktornet Tour d'Horloge har en grund från år 1469. Tornet är beläget vid rue l'Horloge och utsikten härifrån är bra med tanke på att det översta galleriet ligger 60m ovan mark.
Jardin Anglais (engelska trädgården) och vid Hertiginnan Anne's gång får du en panoramavy över det vackra Rancedalen. Det finns ett tredje alternativ, det lilla tåget .
Gamla staden Foto: Patrik Mattsson © 2005Lite tips om Bretagne.
Vattenland/park: Har du barn med dig så kan det vara trevligt med ett besök i cobac-parc där ni bl.a. finner ett vattenland.
Europas största musikfestival: Intercelticue ligger i södra Bretagne vid staden Lorient . Över 4500 artister (uppg. år 2000) som tar dig med på en musikresa i över 10dgr. och genom gränserna mellan folkmusik, jazz, klassiskt och slagverk. Festivalen startade år 1971 på Jean-Pierre Pichards initiativ.
Järnvägsmusum Strax utanför Dinan's centrum finner du ett järnvägsmuseum .
Zoo: För de lite mindre barnen så finner du strax söder om Comburg Zoo Loisirs . De har också ett vattenland.Gamla staden Foto: Patrik Mattsson © 2005Marknader
Det finns två marknader, place du Champ Clos och Duguesclin som sommartid har öppet från kl. 8-14:00 på torsdagar.

Medeltids- Festivaler
Första veckan i augusti så drar en utav Europas största medeltidsfestival igång, Fête des Remparts . Denna firas vartannat år 2004, 2006...
Du finner en annan medeltidsfestival, moncontour-medievale i grannstaden och denna firas också vartannat år men då år 2005, 2007...
Gatorna rue de Jerzual och rue du Petit-Port finner du konstnärer i alla dess former, träarbeten, målningar, krukmakeri, handväveri mm. mm.

Lycka till med resan !
 
 
 
 

Se film...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  


Tillbaka