Frankrike: Alsace
Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis


Väder Colmar
Nationaldag

14:e Juli


Sidan skapad
05-09-15

Sidan uppdaterad
13-01-13


Vid bilolycka

Fransk/Svensk
olycksrapport
Skriv ut och ta med. 

  

 Lilla Venedig Foto: Patrik Mattsson © 2005.
Colmar
Man vet inte när och vem som grundade staden men Colmar omnämns för första gången år 823 av Ludvig I, Louis (Karl den stores son). I området har det stått många romerska villor och namnet Colmar grundar sig också på romerska influenser och betyder "duvslag", helt enkelt en plats där man föder upp duvor. Andra som fötts upp här är bl.a. skaparen av frihetsgudinnan, Auguste Bartholdi (1834-1904) och konstnären Martin Schongauer (1445-1491). Colmar har huserat den franske författaren François-Marie Arouet alias "Voltaire" (1694-1778) som har gett yttrandefrihet och mänskliga rättigheter ett ansikte. Foto: Patrik Mattsson © 2005.Europas charmigaste stad ?
Vad gäller färger och miljö så är Colmar en av Europas mest bedårande städer och stadsplanerarna verkar ha arbetat efter mottot
"Det som sker det sker". För det är nämligen så att gatorna sticker iväg helt okontrollerat och att ha gott lokalsinne är till sin fördel. Att vandra runt i Colmar betyder färger, gränder, blommor, korsvirkeshus och "lilla Venedig". När mörkret faller så visas ett annat Colmar upp som bör upplevas, staden badar i ljus vilket gör en kvällspromenad mycket lämpad. Sammanfattat så är Colmar en mycket charmig stad med små monument här och där.

En historisk koppling
Detta skedde år 1632 då Colmar ockuperades av en svensk armé, två år senare släpptes greppet om staden för ett överlämnande till kardinal Richelieu's styrkor, staden hette då Kolmar och befann sig på tyskt territorium men hamnade nu under den franske kungen Ludvig XIII's beskydd. Till slut blev staden också fransk, detta skedde år 1697. Som vanligt så färgades medeltiden med konflikten mellan längtan efter det himelska och det jordiska tingens lockelse. De som ville säga vad som var rätt och fel inom detta kallades för katoliker och de som protesterade mot katolikerna kallades för protestanter, en konflikt som resulterade i att invånarantalet halverades i hela Alsace under denna period.
Historia


0010 e.Kr En romersk legion IIème Auguste stationeras vid dagens Strasbourg.
0352 Allemaner bosätter sig i nordöstra av Gallien.
0496 Frankernas Klodvig besegrar den germanska stamkonfederationen Alemannerna. Franker slår sig ner vid dagens alsace-bossue.net (Bossue)
0823 Colmar nämns i skrift för första gången i skrift av Ludvig I (Karl den stores son).
0917 Invasion av Magyarer vilket upprepar sig om 10 år.
1226 Funna dokument från denna tid talar för att Colmar blivit stad detta år.
1512 Judarna kastas ut från Colmar.
1632 Svensk armé ockuperar staden.
1673 Ludvig XIV gör Colmar till huvudstad i Alsace.
1697 Colmar blir franskt.
1773 Colmars invånarantal är omkring 11000.
1945 Andra världskriget, den 2:a februari ger tyskarna upp Colmar.
2005 "Bila i Europa.se" besöker Colmar.


Gamla staden Foto: Patrik Mattsson © 2005Att köra till Colmar
Strax utanför staden så löper motorväg A35, annars når du Colmar från alla vädersträck. Kommer du in norrifrån så kommer du att får se den 12meter höga kopian av frihetsgudinnan som står i en rondell. Tänk på att delar av centrum är bilfria zonner och det är knepigt att finna parkeringsplatser i staden, det underlättar att köra till ett P-hus som visserligen är dyrare men värt mödan.
P- husen
Trots att det finns olika in/ ut- gångar i de franska P-husen så står oftast betalningsautomaten på det övre planet eller i värsta fall uppe i angränsande byggnad ex. affär, galleria o.s.v. Detta är helt i sin ordning om man går ut den väg där automaten står men kommer man in från en annan ingång så kan det vara lite knepigt. Detta "I- landsproblem" gycklar även tyskar som ser ut som frågetecken när de ska betala.

Sevärdheter  Maison Pfister Foto: Patrik Mattsson © 2005
Museét Unterlinden
Museet i sig är vackert men det ruvar på en riktigt stor konstskatt, nämligen den världsberömda Isenheimsalt- artavlan där Matthias Grünewalds pensel arbetat med en mästerlig detaljrikedom. Museet bjuder på en mix av gravyrer, skulpturer, arkeologiska fynd m.m.

En annan konstskatt, Martin Schongauers "Maria i rosengård" från år 1473 som du finner du i dominikanerkyrkan.


Maison Pfister

Detta balkongförsedda hus är en symbol för de äldsta kvarteren i staden, huset är byggt år 1537 och avmålat av åtskilliga konstnärer. Huset står vid 11 rue des Marchands vid hörnet av rue Mercière.
I bakgrunden kan man skymta den gotiska kyrkan St. Martin som grundades år 1235 och stod klart 1365.


Att göra i Colmar
På tisdags- kvällarna från kl. 20:30 under perioden maj - september så uppträder alsasiska band och dansare i dräkter. Platsen är i gamla staden på torget Place de L'Ancienne-Douane . Om vi bortser från själva vinet som är en stor faktor så kommer man hit för att njuta av Colmar's vidunderliga charm, det är vackert och riktigt trevligt att vandra runt i stadskärnan. Tillhör du dem som har cykel med sig så rekommenderas en avstickare till det pittoreska Ribeauvillé.

Vin
Colmar är en av inkörselportarna till det vinproducerande Rehn- dalen, varför inte bege dig ut på vinvägen, Route des Vins då ett inköp av lokalvin alltid hamnar bland "de bästa inköpen du gjort". Har du inte möjlighet att köra omkring till dalens vingårdar så gör ett besök på Cave du Musée, 11 rue Kléber, de har en stor selektion av vin och likör från regionen och även från övriga Frankrike. Du kan också besöka vinsalsace.com (hemsidan för vinproducenternas branschorganisation i Alsace).

Lilla Venedig Foto: Patrik Mattsson © 2005Lilla Venedig, La Petite Venise
Dessa kvarter är ett kapitel för sig självt, ett riktigt smultronställe. Bildsköna är dessa färgglada hus som ligger runt den lilla floden La Lauch på vilken du kan göra en båtutflykt på. Inte ens själva Venedig kan bjuda upp till en sådan färgkavalkad som dessa kvarter visar upp. Strosa omkring på de stensatta gatorna som kantas av restauranger vars utbud av lokal mat dominerar.

Slå dig ner och sug i dig inspiration på färger du inte trodde va möjliga, detta är något din näthinna sent ska glömma.


Gamla staden Foto: Patrik Mattsson © 2005Grannarna
Om du kommit över någon brochyr om Alsace eller Colmar så har du säkert noterat bilderna på storkar. För att uppleva dessa så ska du ta dig till Turckheim där de har en uppfödningsplats för just vita storkar. Annars vimlar området av vackra omgivningar, sevärt är Kayersberg, Ribeauvillé (känt för sitt Riesling) och Riquewihr som är pärlan bland vinbyarna! Bland de större grannarna så finner du Mulhouse, Strasbourg, Freiburg (D).
 cora.fr

Lycka till med resan !
 
 
 

Se film...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  


Tillbaka