Frankrike: Loire-et-Cher
Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis


Click for Tours, France Forecast


Nationaldag

14:e Juli


Sidan skapad
05-09-05

Sidan uppdaterad
13-01-13Vid bilolycka

Fransk/Svensk
olycksrapport
Skriv ut och ta med. 

  
 Marcues- tornet Foto: Patrik Mattsson © 2005.
Chenonceau
Centrala Loiredalen, ett av världens slottätaste områden som av UNESCO klassats som ett världshistoriskt kulturarv. Denna dal har huserat Leonardo da Vinci i Amboise, sett Jeanne d'Arcs ingripande i Orleans, upplevt törnrosas "födelse" i slottet Ussé av sin skapare Charles Perrault. Går vi längre tillbaka i tiden där själva grundstenarna för slotten lades så hamnar vi på 800- talet och med en koppling till norden. År 799 e.kr kommer de första vikingarna till Akvitanien, dessa utgör ett starkt hot mot frankerna vilket tvingar Karl den store, Charlemagne att året därpå börja upplåta befästningsverk, det är just en del av dessa som senare kommer att byggas om till slott under ränesansen. Vikingarna sprider skräck och ödeläggelse via floderna Seine och Loire och i slutet av 840- talet plundras samt bränns kyrkan Saint Martin i Tours (ca 25km från denna plats). Godset Chenonceau nämns i skrift på 1100- talet, slottet har dock ej en grund från en försvarsanläggning utan en befäst kvarn som byggdes på 1430- talet av släkten Marques.
Entré Foto: Patrik Mattsson © 2005Att köra till Chenonceau
Närmsta storstad är Tours, om vi utgår från denna stad så väljer du väg N 76. Följ vägen ca 25km och leta efter skylten Chenonceaux, när du närmar dig byn så dyker också skyltarna Chenonceau upp. Det finns gott om cyklister i området då avstånden mellan slotten är i ett behagligt cykelavstånd. Slottet är en riktig turistmagnet och redan vid 11- tiden så har du en rejäl kö in till området.
entré till slottet (ej vaxmuseum): 8.00 € (uppg. fr. år 2005).Galleriet Foto: Patrik Mattsson © 2005
Inredningen

Alla slott har sin egen speciella historia, Chenonceau är inget undantag. Slottet kallas för damernas slott, Château des Dames då det till största delen präglats av just damer. År 1576 lät Catharina av Médici's (hustru till den franske kungen Henrik II's) bygga det 60 meter långa galleriet t.v. ovanför floden Cher, ett arkitektoniskt- mästervärk som under första- världskriget förvandlades till ett sjukhus där själva galleriet utgjorde den stora sängsalen. Under andra världskriget så ledde galleriets södra dörr till till den "fria zonen" och huvudentrén till slottet till den ockuperade zonen.
En del av köksinredningen Foto: Patrik Mattsson © 2005 Köket t.h. är placerat i slottets källare och vad det gäller storlek och inredning så är detta den del av slottet som du inte får missa. Hur ointresserad du än må vara av matlagning så är det en imponerande syn som möter dig. Slottet innehåller även ett kapell, bibliotek och en mängd rum som tillhört bl.a. Maria Stuart (hustru till Frans II's), Ludvig XIV m.fl.
 
Slottsparkerna
Slottet omgärdas av två stycken slottsträdgårdar. Den större av dessa är byggd av Henrik II's älskarinna Diane de Poitiers. Vid Henriks död år 1559 ärvde hans hustru slottet som då skapade den mindre slottsträdgården som ligger på den motsatta sidan.  Slottsområdet är stort och innehåller bl.a. barnens trädgård, blomträdgården, piknik område, souvernir shop, vaxdocke- museum, vinkällare mm. Det finns även restauranger och caféer.
Blommor från stora slottsträdgården Foto: Patrik Mattsson © 2005Le Moulin Fort vackert beläget intill floden cher Foto: Patrik Mattsson © 2005 Camping
Har du svårt för det franska språket så rekommenderas det tre- stjärniga Le Moulin Fort. Den drivs av ett engelskt par, Sarah & John Scarratt och det finns gott om engelsktalande besökare här. Du finner två pooler, minigolf, liten affär, biljard, bar men framför allt, närheten till det vackra slottet Chenonceau som ger dig möjlighet till en rejäl kvällspromenad! Campingplatsen har ingen hemsida men man kan reservera via E- brev lemoulinfort@wanadoo.fr.
Hur hittar jag dit: Om du kommer från Tours på väg N76 så kör du förbi Blére, därefter tar du första vägen till vänster som löper över floden Cher, precis innan bron så ser du skylten.
Tips, under högsäsong blir det oftast fullbelagt efter kl. 18:00
uppgifter från år 2005

Trevlig resa!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  


Tillbaka