Spanien: Andalucía

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis


Vädret Sevilla
Webbkamera


Nationaldag

12 Oktober


Sidan skapad
10-11-07

Sidan uppdaterad
12-02-06

 

  
 

Kakelfrossa i Sevilla Foto: Patrik Mattsson © 2010 Sevilla
En hel armada av tapasbarer har kastat ankar i denna gastronomiska frihamn som också sällar sig till en av Spaniens mest charmerande och romantiska städer vars nätter ter sig magiska!

Skapad av Herkules, fortifierad av Caesar och förskönad av stora stygga Peter, arvet av detta är en ren njutning bland vackra kaklade åter- hämtningsöar där det dramatiska mötet mellan en tapas & sangria kan bli din verklighet.

Så gör som filmbranschen, låt en del av semesterdramat få utspela sig i en av Europas äldsta städer, precis som delar av inspelningarna till Lawrence of Arabia, Star Wars Episode II, Carmen, Kingdom of Heaven och Knight and Day en gång gjorde.

Kom med och kika in genom nyckelhålet till Spaniens varmaste storstad där maten slungar en mellan gastronomiska nyanser till ett arkitektoniskt skådespeleri och där flamencons vagga fortfarande gungar. För alla shoe lovers, här är staden där man betraktar varandra nerifrån och upp och skoaffärer/ capita dras till sin spets!
Välkommen till Sevilla!

Historia
800f.kr Fenisiska köpmän når området
206f.kr Scipio besegrar Hasdrúbal strax utanför staden
43f.kr Staden blir en romersk koloni och får namnet Hispalis
426 Vandalernas kung Gonderic erövrar staden
712 Musa b. Nusayr (morer) erövrar & namnger staden Isbilia
844 Vikingarna attakerar & plundrar staden
1023 Abbadiderna har makten i Isbilia till år 1091
1185 Stadens symbol, Klocktornet La Giralda står färdigt.
1248 Ferdinand III intar & namnger staden till Sevilla
1356 Den stora jordbävningen i Sevilla
1492 Christopher Columbus seglar mot den nya världen
1507 Katedralen står färdig, Europas tredje största.
1596 Miguel de Cervantes flyttar hit
1649 Pesten tar kål på nästan halva befolkningen
1899 C. Columbus kvarlevor förs från Havanna till Sevilla
1992 Världsutställning i Sevilla
2010 "Bila i Europa.se" besöker Sevilla.El Patio San Eloy, en av tapas- veteranerna         Foto: Isac Wickman © 2010
Det är lätt att falla in i den kollektiva tapas- psykosen på El Patio San Eloy vid Calle San Eloy 9
Not. de kaklade trappavsatserna i bakgrunden, slår er ner bland übervegetarianer & carnivores


För barnen
Temapark
Parken Isla Mágica öppnade upp 1997, studera gärna deras berg o dalbanor.
Bara ett stenkast härifrån lättade Columbus ankar och styrde kosan mot det vi idag kallar Amerika
Vattenland
Fukta ner familjen på Aquopolis.
Zoo
Ja, så var det det här med djuren som man kan beskåda på Zoo Sevilla
Trafik i Sevilla Foto: Patrik Mattsson © 2010 Att köra till Sevilla
Man kan lätt få en bild av att trafiken i Sevilla är en frizon för fartdårar. Upplevelsen ska nog knytas till den del av gatustråken som kantas med inte alltid så välparkerade fordon, kombinera detta med några snabbgående vespor och bilden blir tydlig. Håller man sig i de stora stråken går det städat till, tempot är dock högt. Det går fint att köra med en kombi i de trånga gränderna, men när det gäller att komma fram till sitt mål så kan det bli ett äventyr och detta gäller även för navigatorn som upp- daterades innan avresan med nytt GPS godis!
Viktigt!
Värmen gör att gångtrafikanter inte alltid har den skärpa som du har i din aircondition- miljö, här gäller tålamod för långsamtgående gång- trafikanter och det från alla riktningar.

Parkering i Sevilla
Tänk på att parkering vid gatan, speciellt under helgerna när många söker sig in till stadens nattliv, kan innebära dubbelparkering, d.s.v. någon blockerar din bil genom att parkera sin intill. Parkering på hotellet är att rekommendera men det finns också en del P-hus runt kärnan.

Boende
Hyr din semesterbostad i direkt från ägaren på semesterbostad-spanien.se. Bo i den historiska kärnan, prova hotell Dona Maria med pool på taket samt en takrestaurang med utsikt över katedralen.Prensa Kiosk i Sevilla                              Foto: Patrik Mattsson © 2010
Tidningskiosken Prensa i typisk stil där man utöver tidningar även säljer bussbiljetter o dyl.
Ta dig runt
Buss/ Metro
En Univiaje (enkel resa) är som vanligt det billigaste sättet att ta sig fram på, läs mer på tussam.es/ (spa). Notera att Metro linjen är endast 1.3km lång och knyter ihop Plaza Nueva med busstationen Prado de San Sebastian, värt varje cent om hettan står på.
Cykel
I bildspelet överst på sidan kan man se de fyrsitsiga cyklarna med tak, dessa och andra cyklar går att hyra strax utanför Plaza de España, läs mer.
Guidade cykelturer
Sevilla Biketour, ta med dig familjen, partnern, gruppen på en guidad cykeltur i Sevilla!
Fat Tire Bike Tours är en 22 € historia på några timmar.
Taxi
Taxi i Sevilla är ett mycket smidigt och kostnadseffektivt sätt att ta sig fram på. Bilarna kör med taxameter och direkt utan extra omvägar. Taxi- branschen i Sevilla har ett gott rykte.
Turistbuss
Lär känna staden genom en busstur med city-sightseeing, det går att köpa biljetter på sidan.
Picture ref. RENFE.COMTåg
Numera går snabbtågen AVE, se bild, från stationen Estación de Santa Justa karta till Madrid på 2½ h, gör en avstickare till den vackra staden Cordoba på 40 min!. Boka & betala biljetter på renfe.com.
Vandra
Är ni några stycken som vill ha guidade turer utöver det vanliga? Skink & oliv- provning, Vinprovning, cyckelrundor, tapas- rundor mm. prova Really discover
Eller det lite enklare sevilla walkingtours .
Sevärdheter  Klocktornet La Giralda i Sevilla                     Foto: Patrik Mattsson © 2010
La Catedral de Santa María de la Sede
Katedralen är Europas tredje största i area räknat efter St. Peterskyrkan i Rom och St. Paul i London. Det sägs att byggherrarnas ambitioner var att bygga något som skulle få framtida generationer att anse dem som galna, nja nu räknade de inte med inflationen i ordet, d.v.s. nutidens byggherrar som verkat vid bankskraporna i "Mainzhattan" i Frankfurt am Main och La Défense i Paris, men oavsett vilket så är det en överväldigande mäktighet m³ som väntar här inne. Förutom Christoffer Columbus grav kan man också beskåda custodian (högaltaret) som lär vara världens största guldsmedsarbete.

Sevillas emblem, klocktornet La Giralda, var en f.d. minaret. Man byggde vidare på tornet och placerade en vindflöjel på toppen, en kristen version av en hednisk bild som representerar kristendomens triumf över den muslimska världen.

Floden Guadalquivir skär genom Sevilla             Foto: Patrik Mattsson © 2010
Floden Guadalquivir far fram i Sevilla, höger om syns fragment av partyflodbanken Calle Betis.

Torre del Oro
På bilden ovan, vänster flodbank, kan man se Torre del Oro med sin hexa- grund. Vakttornet byggdes upp i början av 1300- talet. Sedan fick det kontrastrikt tjänstgöra som fängelse och som mynttorn då skeppen från den nya världen lastade av allt sitt guld här. Allt detta guld i kombination med bl.a. digerdöden som svepte över Kontinenten skapade medeltidens största finanskris, Prisrevolutionen . Idag är hyser tornet ett marint museum fyllt med dokument, kartor & ritningar.

calle sierpes i Sevilla Foto: Patrik Mattsson © 2010Gågatan calle sierpes
Från torget Plaza Nueva (vid katedralen) till torget Plaza de Duque Victoria karta, där man finner det stora varuhuset Corte Ingles, löper en av stadens mest förtjusande gågator, La Sierpes som skuggas av hängande dukar och kyls ner av åtskilliga AC- maskiner. Det finns mängder med skoaffärer vid calle Sierpes, calle Tetuán och calle Huelva. Man finner kvalitativa flamenco klänningar för runt 1000-5000:- SEK, handmålade solfjädrar som i affären vid Plaza San Francisco 7, kafeér och you name it!

Men shopping- gatorna är många och kretsar kring torgen Plazas Nueva, Magdalena, Encarnacion & San Francisco. Är det keramik som eftersöks. knalla över floden till Triana stadsdelen intill floden, missa inte Ceramica Santa Ana vid San Jorge 31.
Tips! Vid siestan stänger många affärer, detta gäller ungefär kl. 14:00 till 17:00 så rikta museumbesök eller andra svala aktiviteter till dessa klockslag.
 Sevilla: Reales Alcázares Foto: Patrik Mattsson © 2010
Alcázar, Mudéjarstilens pannrum!


År 1995
Kung Juan Carlos håller bröllopsfest här för sin dotter Infanta Elena och hennes make.
År 2002
Delar av den så vackra & dramatiska filmen Kingdom of Heaven spelas in här.


Reales Alcázares
Detta absoluta måste är en resa i ett obeskrivligt arkitektoniskt frosseri. Kollisionen mellan en nordbos funkis- återhållsamhet och Andalusiens Mudejar är total! Allt hugget i sten likt en obeskrivlig manual till det sjätte sinnet, så haka på en guidad tur där klarhet går till klarhet.

Hur uppstod fortet?
Romare och Västgoter hamrade här flera hundra år innan morerna entrade den Iberiska halvön, men det var först år 913 då den nytillträdde umayyadiske emiren Abd Al Ramán III (891 †961) gav order om att bygga ett fort här som byggnaden började anta den form vi som vi ser idag.

I bildspelet överst på sidan ser man den röda entrén Puerta del Leon, när denna passerats väntar cypresser & palmer för att sedan komma till den så vackra Palacio Pedro I. Kung Pedro I (1334 †1369) eller Peter den grymme som han kallas i historie- böckerna, gjorde flera förskönande tillägg i det fortsatta byggandet av fortet. På 1500- talet anlitade Carlos I (Karl V tysk-romersk kejsare 1500 †1558) judarna i staden för järnsmidieriet, dessa var kända för sin yrkesskicklighet inom smide.

Det fanns en tid då stora delar av världen styrdes härifrån, denna period är passé men dess skatter sitter liksom i väggarna, upptäck detta och glöm inte vattenflaskan!Trädgården i fort Alcázar Foto: Patrik Mattsson © 2010
Trädgården i fort Alcázar är ett tusen & en natt- äventyr för sig som kryddas med kvällskonserter.


Lite flamenco action i Barrio de Santa Cruz
Casa de la Memoria de Al-Andalus
Hur beter sig passion i sitt yttersta väsen. En open air flamenco show där skickligt & eldigt passionerade flamencodansare, vars fötter går som trumpinnar över golvet, hänför publiken.
Showen startar klockan 21:00 och insläppen 20:30, ta med dig något att dricka för det är varmt här. Köp biljetten under dagtid, på så sätt hittar du hit på kvällen för det är ett virrevarv av gator.
Adress: Calle Ximénez de Enciso, 28 karta
Beräknad tid: Knappa timmen
La Carboneria (se karta + film)
Det är bara till att traska rakt in till detta charmigt ställe där gitarr solo, flamenco uppvisningar sker från ca. kl. 23:00 (ca 1h). Studenter, turister och inhabits trängs här bland tapas och öl. Det kan vara svårt att hitta då man skyltar inte om stället, en stor röd ekdörr i en kurva (se länk), det är allt.
OBS! Om ni kommer i grupp, detta är en bar- miljö så respektera uppvisningarna med tystnad.
Adress: Calle Levies 18 karta
Tablao Flamenco Los Gallos Sevilla
Ännu ett ställe där lidelse, passion förför i en Flamenco show. Man bör köpa biljetten i förväg, prova på hotellet eller gärna på plats då det lär vara slutsålt om man dyker upp i sista minuten. Publik ca. 60 pers. * två föreställningar kl 20:30-22.30 & 22.30-00.30
Adress: Plaza de Santa Cruz 11 karta

Överraska din partner!
Detta arabiska badhus med SPA karta är något utöver det vanliga och om inte hungern är alltför påtaglig så avrunda med att skriva in er på väntelistan till Vineria san Telmo karta OBS! Ledtiden är lång! Vill man inte göra avkall på mysfaktorn men äta i en lugnare miljö, knata ner till det trevliga restaurang- torget Plaza Don Elvira karta. Prova Restaurante La Cueva eller bara slå er ner på La Hosteria Del Laurel och se om ni får samma inspiration som Zorrilla fick här när embyot till kvinnotjusaren och sagofiguren Don Juan föddes vid något av borden. Eller njut av en appelsinmarinerad sirloin (närmast översättning - ryggbiff) på Restaurante Doña Elvira.


Plaza del Salvador i Sevilla Foto: Patrik Mattsson © 2010Plaza del Salvador karta
Detta charmiga och tungt historiska torg (läs mer under Återerövringen av Sevilla) förvandlas sent på kvällen till en enda stor mötesplats för den yngre publiken som hellre lägger pengarna på nattens inträde. Torget är som en språngbräda för nattens begivenheter.

Kniper det i plånboken finns det en del billiga tapasbarer i anknytning till platsen.

Judekvarteren Santa Cruz höll på att gå samma väg som Stockholms stadskärna
En del av dessa förbryllande pittoreska kvarter höll på att gå samma öde tillmötes som Stockholms innerstad gjorde under 1950- talet när pärlor som strindbergshuset vid Karlaplan och Blanches café vid Kungsträdgården föll under skopan. Det var till världsutställningen år 1929 som planerna på en aveny mellan Plaza de los Reyes (intill Giralda) och Jardines del Murillo i sista stund kunde avvärjas.

Ett litet smultronställe i Sevilla
Venerable Torget, Plaza de Los Venerables karta är en av kvarterens smultronställen. Det vimlar av barer, terrasser och små gulliga och billiga hotell. Vill man ha ett ännu större restaurangutbud kan man knalla upp till Calle Santa María la Blanca karta, här finns det mesta!

Tapas mix i Sevilla Foto: Patrik Mattsson © 2010
Sevillas äldsta tapas bar El Patio Sevillano hittar man på 40 Calle Gerona, en underbar get away!Trianakvarteren
Kvarteren har namngets efter den romerska kejsaren Trajanus som föddes 1mil från denna plats. Nöjesbranschen har i åratal kunnat skopa ur zigenarkvarteren som förutom ett gäng artister också gett Spanien Matadorer och flamencodansare. Området är också känt för sin keramik, titta gärna in på Ceramica Santa Ana vid Calle San Jorge karta

Stadsdelen ligger vid floden Guadalquiver som löper längs med Sevillas ultimata partygata, Calle Betis. Detta långa stråk kantas av diskotek, barer, flamenco, cocktails & tapas. Det krävs inte MVG i kärnfysik för att förstå hur mycket skor betyder i Sevilla, de lär ha en högre insläppsfaktor än ditt ID eller övrig klädsel, gör ett syra- test på Boss

När suget efter Camellia sinensis i arabisk stratosfär blir outhärdligt, gör en en liten avstickare till Te- huset Bagdad Cafe y Tetería, det ligger alldeles bakom Calle BetisCalle Pureza 22 karta

Edificio de la Adriática Foto: Patrik Mattsson © 2010 Edificio de la Adriática
Detta är namnet på den runda byggnaden som ses på bilden. Det är herr José Espiau y Muñoz, killen som ritade lyxhotellet Alfonso XIII , som överaskar oss med sin migrations- arkitektur (Neo-Mudéjar). Längst ner på gatuplan ligger en dessertaffär med massor av viktväktar- points, man finner den ... karta

Värmen i Sevilla
Du kan sluta undra, solstädet befinner sig någonstans i närheten av Sevilla. Bergen i Sydspanien fungerar som ett lock på en kastrull och hettan får flugorna att steppa runt i en andalusisk hulahula- dans varje gång någon öppnar dörren till sin A.C. kontrollerade bil. Formeln: Andalusien + sightsing - (dagtid + högsommar) = phu!

Själva staden Sevilla verkar ha tagit patent på extrem sommar- värme som i sin tur kan driva fram en organisationsförändring i kroppen där latmasken vinner mandat, ögonen signalerar att inte alla "bestick är i kanoten" och blåsan håller permanent uppe skylten "kör på", Skämt o sido, att hålla sig i skuggan är en viktig detalj som bejakas av alla inhabits och se till att ha tillgång till vatten. Det är först runt 21- tiden man kan börja tänka på middagen, timmarna dess förinnan har en förmåga att bli onödigt fuktiga, speciellt för dig som väljer att äta varm mat.
Låt Manãna ta ut sin rätt, det är trots allt semester.


La Catedral de Santa María de la Sede           Foto: Patrik Mattsson © 2010The belly button of the world
Det tog bara 22år (407-429) för vandalerna att vandaliserade sönder & samman allt som romare och andra föregångare hade byggt upp under århundraden. Den historiska luckan som uppstod fram till dess att morerna gjorde entré på den Iberiska halvön, fylldes av Västgoterna och lilla Isidorus Hispalensis (c.560 †636).

På 800- talet kom vicke viking och härjade i området. En liten skara lär ha stannat kvar och bosatt sig i det enahanda landskapet där de började ysta ost som sedan såldes till bla. sevillaborna. När så Isabella & Co intog staden gav de Christoffer en tur & retur till "Indien" och en enkel biljett till "udda" religionsutövare, för dem som vägrade ta emot denna fick smaka på den spanska inkvisitionen, en smak så långt ifrån hallonsaft man kan komma.


Även om det fanns inbromsande inslag som det fyllda Torre del Oro, den tillfälligt huserande Miguel de Cervantes (1547 †1616) som inom några år skulle låta Don Quijote ta Europa med storm, Rossinis Barberaren i Sevilla, Mozarts Figaros bröllop och Bizets Carmen, så började det sakta gå utför. Många försökte förändra och precis som siaren Nostradamus utsagor var Franco en av dessa.

Den kastilianska Franco kommer att lämna församlingen
Ambassadören kommer inte vara nöjd med schismen
De av Rivera kommer att gå med i blandningen,
Och en stor klyfta förnekar deras inträde.

Nostradamus (1503 †1566)


Kakelfrossa i Sevilla Foto: Patrik Mattsson © 2010Återerövringen av Sevilla
Det var vid återerövringen av Sevilla som amiral Ramon Bonifaz med sina tretton skepp forcerade kedjan som spändes upp mellan Torre del Oro och andra sidan flodbanken. Den 23:e November år 1248 sätter Ferdinand III (1199 †1252) ner sitt standard uppe på minareten i Isbiliya moskén. Moskén finns kvar idag men inbyggd i kyrkan Divino SalvadorPlaza del Salvador de Sevilla karta

Moskén färdigställdes 15år innan vikingarna kom till Sevilla, en plåga som tog ett och ett halvt år för Abd-Al-Rahman II (822 †852) att utrota.

Broarna
Om det är något som karaktäriserar Sevilla så är det dess broar. Calatravas Turning Torso har risats & rosats i Malmö, han står även bakom El Alamillo- bron som i Sevilla. Puente de Triana är en annan bro som tar dig in till den livfulla zigenarstadsdelen Triana och som ritats av självaste metall killen Alexandre Gustav Eiffel (1832 †1923), andra verk som han ligger bakom är bron i Porto, Eifeltornet i Paris, frihetsgudinnan i N.Y. och den märkliga gotiska stålkyrkan Basilica Minore de San Sebastian i Manilla.

Missa Inte!
Spanska torget Plaza de Espana som byggdes till världsutställningen 1929. Mudéjarpalatset Casa de Pilatos och parken Maria Luisa.
Magiska nätter i Sevilla Foto: Patrik Mattsson © 2010 Slutord
Sevilla ligger ständigt i skuggan av Barcelonas medialjus för oss nordbor och i kombination med avstånd och avsaknad av strand så är det lätt att det blir några pinnhål ner när den inte allt för demokratiska familjeprocessen (välja sommarresan) sätts i gungning på vårkanten.

Det ligger ett stort värde i att besöka Sevilla, man förvånas och hänförs av dess vackra stadskärna och trots sin storlek har den det där som bara ett fåtal större städer lyckats bevara, som Prag t.ex. och vi pratar charm. Har man upplevt ett Tapas- äventyr i Sevillas trånga gränder ,med down to earth- priser, förstår man vilket häftigt äventyr detta är.

För alla nöjeslystna är Sevilla ett himmelrike utan botten, d.v.s. utbudet är variationsrikt och stort.

Fredrik Lindström beskrev hur ord kan växa i söderläge, som Eurovisionsschlagerfestivalen.
Eurovision Song Contest (England)
Festival de la Canción de Eurovisión (Spanien)
Det är så med mesta på den 37:e breddgraden!

Trevlig Resa!


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka