Spanien: Andalucía

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis


Click for Malaga, Spain Forecast


WebbkameraNationaldag

12 Oktober


Sidan skapad
10-12-27

Sidan uppdaterad
10-12-27


 

  
 

Cathedral de la Encarnación i Málaga              Foto: Patrik Mattsson © 2010 Málaga
Solen skiner över 300 dagar om året på hennes subtropiska parker, eleganta stadskärna och dess shopaholics. Men varför befinna sig i en storstad när man är på den spanska solkusten?

Main stream av turismen ligger och vältrar sig under parasollerna på Costa Del Sols 20mil långa kustremsa. Bland pärlorna finner vi Nerja med sina magiska gränder, Torremolinos med sina vackra stränder, Fuengirola med sin svensk koloni och Marbella med sitt pulserande nattlivsområde Puerto banus.

Med sådana grannar kan staden kännas en aning mal placé, men i själva verket är detta den perfekta kryddan på semestern där inte enbart sol, bad och sangria står på schemat. Kultur och underhållning är så mycket mer och upplevelsen blir komplett av både det lilla och stora.

Gör upplevelsen total i Pablo Picasso och Antonio Banderas födelsestad genom att komma hit den tredje veckan i augusti då Andalusiens största festival drar igång, Feria de Malaga
Välkommen till Málaga!Historia
770f.kr Fenicier från Tyros grundar staden Malaka
218f.kr Malaca blir romersk republik
711 Mālaqah intas av morerna
1487 Spanjorerna erövrar Málaga
1881 Pablo Picasso föds på Plaza de la Merced 15
1951 Amfiteatern upptäcks vid anläggandet av en trädgård.
2010 "Bila i Europa.se" besöker Málaga.
Parkering i Málaga Foto: Patrik Mattsson © 2010 Att köra till Málaga, parkera & bo
Att köra till Málaga är en sak, men känslan att hon bjuder in en med armbågen ökar markant redan utanför den absoluta stadskärnan. Inte ens Lund har så många enkelriktade gator som Málaga, det är ett gytter och ett huvudbry att ta sig runt här.

Parkering
P-Hus eller garageplats på hotell rekommenderas.

Boende
Bo intill gågatan calle Larios, prova det här. Fönsterna mot gågatan står inte emot vovoselan, men allt annat nöjesljud filtreras effektivt bort. Hotellet har inget garage men en lösning finns på deras hemsida.
Vill man hyra sin semesterbostad direkt från ägaren, prova Semesterbostad-spanien.seFolkvandring i Málaga Foto: Patrik Mattsson © 2010
Stadskärnan fylls på kvällarna med folkvandrande Malagueños, ett slags Málaga måste.


För barnen
Trafik på Alameda Principal                       Foto: Patrik Mattsson © 2010
Krokodilpark
Crocodile Park karta där krokodiler och alligatorer väntar på dig i denna sevärda park. 4 shower dagligen (Kl. 11, 13, 15, 17). Parken ligger intill Aqualand i Torremolinos.
entré 12,00 € (uppg. fr. år 2010).
Tivoli
Tivoli World karta i Benalmádena är ett populärt nöjesfält för hela familjen. Förutom de 40 olika attraktioner finns här fina trädgårdar, upplysta fontäner, barer och restauranger. Under sommaren hålls dessutom flera större konserter inne på området.
Marina
I Selwo Marina finner man ett modernt utomhus- delfinarium som utöver delfiner har sjölejon, sköldpaddor, pingviner och exotiska fåglar.
entré 18,00 € (uppg. fr. år 2010 endast marinan).
Vattenland
Aquavelis karta som ligger vid Torre del Mar är en stor badpark för hela familjen där man finner bad och restauranger.
entré 19,50 € (uppg. fr. år 2010).
Vattenland
Kustens största badpark Aqua Mijas karta.
Här finns bassänger och mycket annat kul för både stora som små.
entré 18,00 € (uppg. fr. år 2010).
Vattenland
Precis intill krokodilparken i Torremolinos ligger ett Aqualand karta.
entré 22,50 € (uppg. fr. år 2010).
Zoo
I Fuengirola ligger Bioparc Fuengirola karta. I parken finns över 500 djur som som krokodiler, tigrar, chimpanser, gorillor, fåglar mm. Under högsommaren juli och augusti har man öppet fram till midnatt.
entré 15,90 € (uppg. fr. år 2010).

Sevärdheter  Gågatan Larios vid midnatt                    Foto: Patrik Mattsson © 2010
Gågatan Larios med omnejd
Utöver det vanliga som klamrar sig fast på en shoppinggata finns här mysiga små pubar och caféer samt ett stort antal fiskrestauranger. Hoppa mentalt av ekorrhjulet och låt världen gå förbi en stund, kanske med en Café con leche (Spanska: kaffe med mjölk).

Ungefär kl 20:00 startar Málaga- fenomenet, en slags folkvandring inne i centrum som pågår fram till midnatt. För dig med sandaler (turist) blir det mer en trevlig uppvisning där skor och handväskor står i centrum. Nåja, alla i sällskapet kanske inte uppskattar detta så följ med strömmen upp till La Plaza de la Constitución karta där man bl.a. stöter på Café Central och det charmiga Chinitas Passage. Gör gärna en avstickare till torget Plaza Uncibay karta med sina folkbrusande tavernor, om man fortsätter härifrån upp till Pablo Picassos Plaza de la Merced är det en labyrint av pubar och tapas, men vi fortsätter ner i U- led på gatan Calle Molina Larios och vidare till katedralen med det mysiga torget Plaza del Obispo karta vars fontän syns i bildspelet överst på sidan. Ett torg som förevigats i filmen the Bridge of San Luis Rey från år 2004.Cathedral de la Encarnación i Málaga 1528-1782
I Europa finns det stora katedraler som från ritbordet bara berikats med ett torn, exempel på detta är katedralerna i Salisbury och Ulm. Sedan har vi de "halta & lytta" som av en o annan anledning bara har ett torn men borde ha två, här sällar sig katedraler som de i Strasbourg, Troyes, Oviedo och Málaga.

Byggnaden vars arkitektur närmast verkar ha passerats i en mixer domineras av renässans, ett stänk av gotik i de nedre delarna och barock lull lull i fasaden. Det finns många historier om varför bygget stoppades när endast ett torn återstod. En av dessa är när ett kungligt dekret gick ut som uppmanade att sända nödhjälp till jordbävningsoffer i USA. Vad som än hände så tömdes kassan, därmed fick byggnaden smeknamnet La Manquita, "den enarmade kvinnan".

Katedralen lyses vackert upp i natthimlen och tar man en middag på Plaza del Obispo känns det som om den enarmade kvinnan blir en av gästerna kring bordet, närheten är total, även för dig med vidvinkelobjektiv!Pasaje de Chinitas i Málaga                        Foto: Patrik Mattsson © 2010
Pasaje de Chinitas är ett charmigt kryp in vid Plaza de la Constitución i Málaga.

Pasaje de Chinitas karta
År 1816 köpte Don Juan Alvarez och Maria Quiros augustinerklostret som låg här inne. Man rev byggnaden och byggde upp en passage i kors- form. Namnet Chinitas är taget från skådespelaren Chinitas som delvis arbetade här inne på det nu försvunna Café de Chinitas (1857-1937) som faktiskt var en liten teater eller kabaré och en bastion för flamencon.

Marknaden Huelin
Plats: Hörnet av Avenida de Juan XXIII och Avenida de Europa.
Veckodag: Onsdag och lördagar kl. 10-15

Utsikt över Malaga Foto: Patrik Mattsson © 2010 Alcazaba
Intill Plaza de la Aduana karta finner man entren till al-qasbah (arabiskt uttal) som betyder citadell, detta var från början en morisk fortifikation men säkert påbörjad ev fenicierna långt innan där delar av byggnadsmaterialet hämtats från det närbelägna romerska amfiteatern från 200 e.Kr. Det var år 1487 som Ferdinand och Isabella satte sitt standard uppe i tornet Torre del Homenaje i al-qasbah.
Castillo de Gibralfaro
Högst uppe på toppen ligger detta slott, icke att förväxla med det nedre Alcazaba. Namnet Gibralfaro kommer från gebal (berg) och faro (fyr), fortet byggdes på en plats där fenicierna en gång byggt upp en fyr. Beskåda utsikten härifrån antingen via gångvägen som tar ca. 15-20min i maklig takt eller ta buss nr 35 från Avenida de Cervantes. Tänk på att under sommartid stänger man kl. 20:00

Tapas i Malaga Foto: Isac Wickman © 2010 Maten i Málaga
Även om köket på Costa del Sol domineras av fisk och skaldjur finns här gott om andra inslag. När fåren på Island betar sin islandstimjan, ges köttet dess speciella karaktär, i Spanien har man något som heter Jamón Iberico de Bellota vilket betyder att grisen betat ekollon. Ta gärna ett smakprov i saluhallen .

När smaklökarna hittat tillbaka till sitt default- läge efter det att en malagasallad (fisk, apelsin, potatis, oliver mm.) slunkit ner kan man ju prova den så förvånansvärt goda festmaten (tapas). Noterade att man här kan finna dessa små skönheter även i en slags miniatyrgrytor (bild. t.h.), kanske lite väl tungt artilleri om magen är i party- mode.

Festivalerna
Det finns mängder med mer eller mindre spännande festivaler i staden, men vi fokuserar på dessa tre.
April
Den heliga veckan firas med stor vördnad och sägs vara en av Spaniens finaste. Antonio Banderas som är född i staden är Officer av det religiösa katolskromanska brödraskapet i Málaga och därmed en av deltagarna i en av de 33 cofradias (samfund) vars processioner löper oavbrutet hela veckan.
Juni
Den 23:e juni drar firandet av San Juan igång. Hela staden går man ur huse för att fira på gator och stränder där juni brasor lyser upp hela Costa Del Sol. Höjdpunkten på festivalen kommer vid midnatt den 23:e då San Juan, en stor beklädd figur, tänds på. Sedan styr man kosan mot stranden för att tvätta av sig de onda andarna och tillstyrka evig skönhet, därefter festas det till gryningen!
Augusti
Tredje helgen i augusti drar gatufestivalen Feria de Malaga igång. Man firar en händelse som skedde den 19 augusti år 1487 då införlivandet av Málaga i Kastiliens kungadöme skedde genom att kungaparet Ferdinand och Isabella gjorde sitt intåg i Málaga. Här får man bl.a. uppleva typiska andalusiska folkdräkter.

Nattlivet
Är man partysugen så bör man röra sig på Plaza de la Merced, Plaza de la Constitucion, Calle Granada, Calle Alcazabilla, Calle La Malagueta och gågatan Calle Larios. För dig som kräver mer kan partypärlorna Benalmadena´s Puerto Marina och Puerto Banús i Marbella vara något.

Parque de Málaga Foto: Patrik Mattsson © 2010
Parque de la Alameda eller parque de Málaga, allt som har att göra med tropisk fotosyntes.

Parque de Málaga
För en botanist är den här parken rena science fiction. Det är en lång subtropisk park med ett brett utbud av exotiska växter från Madagaskars inland till gud vet vad. Allt tog sin start i slutet på 1800- talet och år 1921 nådde den sin nuvarande form.

Jardín Botánico La Concepción karta
Den här subtropiska skogsparken med sina över 100 sorters palmer skapades år 1857 men blev inte publikt fn. år 1994. Den ligger bara 5km norr om Málaga och är verkligen en överraskning av rang, en sådan miljö i Europa!
Stängt måndagar

Museo Picasso karta
En av stadens stoltheter, Picassomuseét, invigdes år 2003. Pablo Picasso föddes i Malaga år 1881 i huset Casa Natal de Picasso som ligger på Plaza de la Merced 15. I museét kan man följa hans liv och beskåda en del av de alster han producerat.

Krog i Málaga Foto: Patrik Mattsson © 2010
Det finns mycket inbjudande restauranger och barer längs Málagas gator & torg, hög mysfaktor.

Stränderna
Precis som Malmö har Málaga en konstgjord strand, de naturliga stränderna ligger vid den östra respektive västra sidan, läs mer om Málagas bästa stränder.Utflykter
Grottorna i Nerja karta
Cueva de Nerja är ett av kustens största utflyktsmål. I en av salarna har man byggt upp en konsertsal och varje sommar hålls här bland annat opera och balettuppvisningar.
Öppet: Juli – Augusti, 10 – 14, 16 – 20. Inträde: 5 euros
Delfinutflykt
Föreningen whale watch organiserar dagliga utflykter för att leta efter och titta på valar och delfiner i Gibraltarsund.
Sherry
Torrt vin som tappas på ekfat och som dricks ur copitas. Vi pratar om samlingsnamnet och starkvinets sherry (vino de Jerez) vars vagga, Jerez de la Frontera, började gunga efter Sir Francis Drakes anfall på Cádiz år 1587. Jérezområdet ligger bara några mil från Málaga, upplev detta!
Närbelägna vackra byar
Mängder med pärlor finns också i inlandet, Ronda karta och Mijas karta bara för att nämna några.
Sedan har vi Frigiliana karta som ett antal gånger utnämnts till Spaniens vackraste by!Magiska nätter i Málaga Foto: Patrik Mattsson © 2010 Slutord
Denna i allra högsta grad levande stad fungerar lite som en språngbräda för turismen som ska vidare ut på solkusten. Mycket av intresse ligger i närheten och att mätta allas krav är en enkel match i och vid Costa Del Sols provinshuvudstad som i golfkretsar även kallas för Costa del Golf p.g.a. den så höga andel golfskolor som finns här.

Det finns något äkta i Málaga som berör ens grundvalar utan att för den sakens skull vara påträngande. Kanske är det de starka traditionerna, folkdräkterna och den galna glädje som spanjorerna då och då lever ut här. Kanske var förväntningarna av staden för låga, men det upplevda har varit en tjusning.

Málaga, staden som verkar hålla på traditionerna en nivå högre. Resultatet av detta är en kavalkad av festivaler som avlöser varandra året om i fiestornas land Spanien.
Trevlig Resa!

Shopping
Calle Granada med sina sidogator finner man en hel del småaffärer, är behovet större än så, bege dig till den västra sidan om gågatan Calle Larios och ner mot Alameda Principal. Där finner man jättarna El Corte Inglés karta och gallerian Centro Larios karta 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka