Spanien: Mallorca
 


Spanien: Mallorca

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis
Nationaldag

11 September Kataloniens
12 Oktober Spaniens


Sidan skapad
17-07-04

Sidan uppdaterad
17-07-04 

  
 


Cala Bona                  Foto: Patrik Mattsson © 2008 Cala Bona
Hon klär av dig vardagsbruset och med stora penseldrag målar hon upp simpliciteten självt som i sin tur blir som ett slags opium för besökaren. Hennes långa strandpromenad är som en honungsflod av turister, denna invasiva art har sedan början av 80- talet förändrat en blygsam liten fiskeby till ett för turisterna behagligt område.

Det sägs att Mallorcas historia är lika lång som hennes kustlinje. Om man tar några skutt på denna fram till den där novemberdagen år 1838 då ångbåten från Barcelona precis lagt till i Palma stads hamn, av kliver de första dokumenterade turisterna på ön i land. Paret är inga mindre än Frederic Chopin och Aurore Dudevant alias George Sand. Chopin hade en svår förkylning och blev rekommenderad ett varmt och soligt klimat, jo man tackar och visst känner man igen sig.

Hennes mer livliga tvillingsyster, Cala Millor, ligger bara en si så där en 25 min promenad bort och här finner man ett större spektra av åldrar, gågata och en massa matställen och pubar.

Den flacka strandpromenaden kan bemästras även under vaga förutsättningar vilket kan tänkas locka hit turister med tyngdpunkt senior. Barnfamiljerna, som till 95% verkar utgå från ett resort, mixar upp bilden. Sommaren avrundar medelåldern ett snäpp ner och det verkar finnas plats för alla i det lugna Cala Bona.

Så gör som tusen och åter tusentals nordbor gjort, ta dig hit och stäng ute eländesrapporter om ränteläget, uteblivna ställningstaganden och sociala manövrar.
Välkommen till Cala Bona!


Historia
121 f.Kr Romarna invaderar Mallorca
798 Morerna invaderar Mallorca
1229 Mallorca erövras av Aragonien
1713 Mallorca tillfaller Storbritannien (freden i Utrecht)
1783 Mallorca tillfaller Spanien
1820 Pestepedemi bryter ut, 768 av 1808 överlever i San Servera
1838 Första turisterna når ön med ångbåten (18h) från Barcelona
1934 Hamnen i Cala Bona byggs
2017 "Bila i Europa.se" besöker Cala Bona.

Topp

L imericks
"En uthållig kuf från Mallorca
satt på toa så länge han orka
När han sedan kom ut
sa han - Pappret var slut
så jag lät skiten helt enkelt torka "


För barnen
Akvariet Foto: Patrik Mattsson © 2008
Drakgrottorna
Ta båten till Porto Cristo och upplev
Drakgrottorna . Området består av totalt 4 grottor som är sammanlänkade. I dessa grottor finns det 16 salar och 6 underjordiska sjöar. Den största sjön är 40 meter bred och 9 meter djup. Den guidade turen är 1,2 km lång och tar ca 1 timme att gå. Temperaturen nere i grottorna är ca 21°C
entré 13 € (uppg. fr. år 2017).

Fantasy Park
Ett mindre lekland med hoppborgar, klätterställningar, trampoliner och en mindre bana för elbilar. Du finner också ett vid gågatan i Calla Millor.
Hur hittar jag dit: Bara gå längs strand promenaden så ser du den på Polígon Marítim de Cala Bona 16

Safari Zoo
Safari Zoo är en djurpark som ligger drygt 1 km öster om Sa Coma. Här finns lejon, tigrar, elefanter, giraffer, zebror, apor och reptiler. Man kan åka runt i parken med egen bil eller åka ett safaritåg som avgår med jämna mellanrum.
entré 19 € (uppg. fr. år 2017).

Akvariet Foto: Patrik Mattsson © 2017
Centrum i Cala Bona med sina mysiga restauranger som frontar den pittoreska småbåtshamnen
Detta är platsen där både turister och locals relaxar på kvällarna.Sunwing resort Cala Bona Foto: Patrik Mattsson © 2017 Att köra till Cala Bona, parkera & bo
För att hyra bil på Mallorca måste man vara minst 21 år gammal. Det finns gott om hyrbilsfirmor, speciellt på flygplatsen. Fråga alltid efter det totala priset och se till att få alla skador noterade på kontraktet. Nöj dig inte med muntliga besked. Fotografera gärna så du har bildbevis, då riskerar du inte att få betala för gamla skador. När bilen lämnas tillbaka är det mycket viktigt att du får ett kvitto på att bilen var skadefri. Utan kvitto finns risk att uthyraren vill ha extra betalt i efterhand.

Trafiken är behaglig och det finns fina motorvägar på ön. När man närmar sig sin destination så brukar detta innebära mindre slingriga vägar, ta det bara försiktigt.

Parkering
Att parkera i Cala Bona kan upplevas vara en mardröm. Det finns en hyfsad stor parkering
karta nära centrum. På Sunwing resort Cala Bona Hotell är det i skrivande stund gratis parkering.

Bo
Cala bona ving resort har en mycket bra miljö för barnfamiljen. Bad, Al-Inclusive och Lollo & Bernie fyller verkligen dagarna här för familjerna. Matbuffen är riktigt trevlig, kött som uppfört sig väl i pannan och exponeras på ett sätt som får vegetarianen i en att börja vackla.

Topp
Vandring i Valencia              Foto: Patrik Mattsson © 2010
Cala Bona är inte bortskämd med vita sandstränder, men det finns ett litet undantag!
På inlandsidan bakom stranden finner man en liten lekplats för barn mellan 1-4 år


Att göra                  Foto: Patrik Mattsson © 2010
Strandpromenaden
Från Sunwing resort till slottet vid Punt de N'Amer vid andra änden av Cala Millor finner man en tjusig kombination av gång och cykelbana. Själva cykelbanan sträcker sig längre än så och länkar ihop orterna Son Servera och Sa Coma. Det går att hyra cyklar i alla dess former och antal hjul. Från sunwing resort har man ca. 25min lång härlig promenad till centrum i Calla Millor som berikas med allt vad en badturist kan tänkas behöva.

Fiestas, Festivalerna
Son Servera är en kommunhuvudort i Spanien och det är härifrån man organiserar festivalaktiviteterna som här heter Fiestas. De som brukar vara populära för turisterna är följande:

 • Sant Joan - 24 juni
  Kyrkan San Juan, som ligger mitt i centrum av Son Servera, är utgångspunkten för denna festival. Festligheterna börjar alltid med traditionella tal samt att man sätter sig till bords utomhus för en måltid. Aktiviteter för barn, ungdomar och allmänheten: festivaler och konserter, teater, utställningar, etc.

 • Festes de la Mare de Déu del Carme de Cala Bona - mitten av juli
  Matrosernas skyddshelgon i Cala Bona, Carme, firas med flera evenemang bland annat den traditionella mässan och processionen av båtar, samt Havanna kväll och fyrverkerier.

 • Festes de la Mare de Déu dels Àngels de Cala Millor - slutet av juli
  Det är beskyddaren av den relativt unga kyrkan i Cala Millor som firas, Our Lady of the Angels. Evenemanget som tar sin start i kyrkan pågår under en vecka börjar i kyrkan, och innehåller allt för alla smaker och åldrar.

 • Festes del Turista - slutet av september
  Sista veckan i september firas alla turister, en vecka full av evenemang som anordnas av Tourist Consortium Son Servera och San Lorenzo des Cardassar.


 • Marknad
  Varje fredag förmiddag (försök komma innan 10:30) anordnas en stor marknad i den närliggande byn Son Servera. Tycker man att 2,5 kilometer är ett OK avstånd för en promenad så är detta ett trevligt alternativ. Det finns bussar (432 Son Servera) ev. taxi, informera dig med hjälp av din hotellpersonal.

  Övrigt
  Diverse vattensporter, till exempel parasailing, dykning och vindsurfing. Tennis, ridning och minigolf. Bra 18-håls golfbanor. Capdepera Golf, Canyamel Golf och Pula Golf ligger i området.

  Restaurante Son Floriana Foto: Patrik Mattsson © 2017
      Morgonutsikt från balkongen över Costa De Los Pinos, t.h. i bild ligger restaurangen Sa Punta


  Slutord
  Sunwing resort Foto: Patrik Mattsson © 2017 Sitter och skriver dessa rader till ljudet av "Subeme La Radio" av Enrique Iglesias, annars är det, till barnens stora förtjusning, lolo & Bernies sång som etsat sig fast efter besöket här.

  Cala Bona har allt det där som en turist önskar sig och det finns en hel del som förgyller vistelsen för barnfamiljerna. Det är bara att låta sig omfamnas av henne och ta dagens som den kommer.


  Det finns många SPAR- butiker längs strandpromenaden.

  Trevlig Resa!   
   
   

  Se film...

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
      


  Tillbaka