Spanien: Cataluña

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis


Vädret Barcelona
WebbkameraNationaldag

11 September Kataloniens
12 Oktober Spaniens


Sidan skapad
08-05-07

Sidan uppdaterad
11-01-03


 

  
 


S.E. Catedral Basílica de i Barcelona                  Foto: Patrik Mattsson © 2008 Barcelona
Hon är ett kompakt nöje och en multiarkitektonisk härdsmälta i världsklass där katedralen Sagrada Familia vittnar om en migration inom arkitekturen som saknar motstycke på kontinenten. Eller vad sägs om den effektfullt upplysta fallos symbolen Torre Agbar, skyskrapan som ständigt försöker penetrera den katolska himlen.

Hon balanserar på gränsen mellan det galna och det obegripliga och för att lära känna henne så tar vi oss igenom områden som det charmiga Gracia- distriktet vars torg som Plaza del sol bjuder på allt från uppblåsbart i trendiga affärer till läckra restauranger. Vi går genom shopping kvarteren intill Passeig de Gracia med sina djärva skyltfönster och stundtals överpampiga fasader. Den gamla staden, Ciutat Vella med sina gotiska kvartér och höga mysfaktor är ett äventyr fullt av gömda kaloribomber och annat smått & gott. Allt detta i en stad vars uteliv visar upp en provkarta på mängder av underbara avslut för dagen.

Kombinera upplevelserna med en smakinjektion i någon utav Barcelonas mysiga Tapasbarer. Dessa innovativa smårätter sköljs med enkelhet ned med det lokalt producerade Estrella Damm.Riddarstaty Foto: Patrik Mattsson © 2008
Historisk koppling
Enligt goternas egen historieskrivare Jordanes så utvandrade dessa från Scandza (vilket kan betyda Skåne eller Skandinavien) ungefär år 0 för att nå dagens Spanien vid 500- talet.

Barcelona grundades av Khartagen Hamilcar Barca som namngav staden till Barcino. När västgoterna gjorde entré på den iberiska halvön så blev det dags för namnbyte igen, Barcinona. Man kan på så sätt säga att vi nordbor har varit med och format stadens namn till dagens Barcelona, vi har ju varit här förut!
Historia
230 f. Kr. Khartagen Hamlikar Barka grundar Barcino (Barcelona).
15 f. Kr. Romarna bygger militärförläggning på kullen Mons Taber där dagens katedral ligger.
410 Västgoterna ger staden namnet Barcinona
801 Staden återerövras av Ludvig den fromme.
985 Staden återerövras av Morerna.
1717 Stadens universitet stängs som ett led i att tvätta bort den katalanska självständighetssträvan.
1895 Pablo Picasso kommer att studera 9 år i staden.
1925 Salvador Dalís ställer ut i Barca.
1929 Världsutställningen
1931 Torre Sant Sebastia (78m) byggs.
1992 Olympiska spelen hålls i staden.
2005 Den 145m höga skyskrapan Torre Agbar står klar.
2008 "Bila i Europa.se" besöker Barcelona.

Topp


För barnen
Akvariet Foto: Patrik Mattsson © 2008
Akvarium
Akvariet är ett häftigt äventyr för alla i familjen, det heter
L’Aquàrium de Barcelona och innehåller ett stort antal akvarium men det kanske häftigaste av allt är den 80 meter långa undervattenstunneln.
Hur hittar jag dit: Ta dig till hamnen, närmare bestämt hit.
entré 16 € (uppg. fr. år 2008).
Båttur
Det finns möjlighet att ta en båttur i hamnen. Läs mer om tider, priser mm.
Hur hittar jag dit: Metro 3 går hit, annars är det ingen större ansträngning att gå från centrum.
Labyrint
Barcelonas äldsta park heter Parc del Laberint d'Horta .
Hur hittar jag dit: Platsen ligger långt utanför centrum men är du bilburen så är besöksadressen Pg Castanyers 1
Miniatyrpark
Spanien i miniatyr heter här Poble Español och är belägen uppe på berget Montjuïc. I detta open-air museum kan man vandra runt på spanska gator och torg. Du finner affärer med handgjorda föremål, diskotek (3st), restauranger, barer mm.
Hur hittar jag dit: Ta dig till PLAÇA ESPANYA, sedan följer du bara leden upp enligt denna karta.
entré 8 € (uppg. fr. år 2008).
Nöjespark
Nöjesparken tibidabo är belägen högt uppe på berget tibidabo. Denna gamla park bjuder på en hel del åkattraktioner för hela familjen. När ni ändå är här så knalla upp till kyrkan Esglèssia del Sagrat Cor, Barcelonas motsvarighet till parisarnas Sacre Coeur. Ta hissen upp i tornet och njut av en vidunderlig utsikt!
Hur hittar jag dit: Från torget plaça Catalunya går Tibi Bus (framför entrén till Corte Ingles) hit.
Vaxkabinettet
Det effektfulla vaxkabinettet Museu de cera.
Hur hittar jag dit: Från La Rambla, sväng in på passagen de la Banca.
entré 7.50 € (uppg. fr. år 2008).

Topp
Balkonger i Barcelona Foto: Patrik Mattsson © 2008 Att köra till Barcelona, parkera & bo
Trafiken kan inte beskrivas bättre än vad barcelonabon Maria har gjort på sin blogg www.agrell.com

Här är det ju alltid kaos i varje korsning. Alla kör ju alltid när det precis slagit om till rött. Man gasar vid gult. Och samma sak från andra hållet. Alla tjuvstartar alltid och kör iväg innan det blivit grönt igen. Man kollar när "herr-gå-man" börjar blinka och tar det som en körsignal. Det innebär att från alla håll kör alla mot rött. Och i mitten möts man och tutar. Dessutom blir det ibland två filer istället för tre efter korsningen, så där fortsätter bråket. Men vad gör det? Alla bilar har repor och bucklor. Det hör liksom till. Och trafikolyckor är väl redan förutbestämt uppifrån, eller?

Parkering
Kör du svenskregistrerat så är du ett potentionellt offer för tjuvar, parkeringshusen kostar på så försök se till att ha parkeringsmöjligheter vid boendet. Läs mer om att
parkera i Barcelona.

Bo
Du finner en hel del riktigt trevliga boende alternativ på Semesterbostad-spanien.se

Topp

Utflykter utanför Barcelona
När man kommit till Barcelona är det lätt att man fastnar i alla de upplevelser och sevärdheter som finns i innerstaden. Har man bilen är det dock väl värt att utnyttja den och upptäcka mer av omgivningarna. De flesta tipsen här nedan kan också nås via lokal transport om man inte vill oroa sig för att hitta parkering, eller om man vill njuta en drink innan man kör hemåt igen. Alla dessa platser kan lätt nås från innerstaden, om man bor på hotell i Barcelona.

Montjuïc
Berget Montjuïc ligger inte långt från La Rambla, men det är många turister som missar sevärdheterna här. Enklast är att åka upp med bergbana från tunnelbanestationen Parallel, eller med linbana från hamnen. Väl upp på berget kan du njuta av grönskan och vyerna över staden från bergets vackra parker. På den sida av berget som inte vetter mot havet ligger friluftsmuseet Poble Espanyol. Museet ligger i en pampig byggnad som också rymmer museet för katalansk konst (MNAC). Här finns också den tyska paviljongen, ett modernistiskt mästerverk av Mies van der Rohe. De byggdes alla inför världsutställningen 1929 och andra delar av området blev renoverade inför de Olympiska spelen 1992. För den arkitekturintresserade är dessa väl värda ett besök.

Sitges
Med bil, metro, lokaltåg eller buss kan du enkelt ta dig till städer och sevärdheter i närheten av Barcelona. Om du vill tillbringa en dag på stranden eller uppleva nattlivet utanför innerstaden kan du åka till Sitges, ett populärt utflyktsmål längs kusten. Badorten har blivit känd för sin toleranta atmosfär och är bland de liberalaste i Spanien. Här finns härliga sandstränder, restauranger med utsikt över havet, vackra villor och palats då det var länge överklassens sommarort.

Monserrat
Montserrat
Hisnande naturupplevelser och inblickar i Kataloniens historia och religiösa liv får du om du åker upp till berget Montserrat. Här finns ett kloster med samma namn inkilat mellan fantastiska bergsformationer. Där verkar en av världens äldsta gosskörer, grundad redan på 1300-talet. Många vallfärdar till Montserrat för att se kyrkans mörka Mariaskulptur, Jungfrun av Montserrat, som är Kataloniens skyddshelgon. Passa på att ta en promenad längs någon av lederna som utgår från torget framför klostret. Utsikten är bedövande en klar dag.

Girona Girona
Det är också värt att göra en avstickare till Girona. På vykort från staden ser man ofta de olikfärgade husen längs floden i stadskärnan. Det är en gammal stad, med slingrande gränder i de välbevarade judekvarteren från medeltiden, och en katedral från 1400-talet. Den utmärker sig genom att vara enskeppig, med en bredd på 29 meter – det bredaste skeppet i en gotisk kyrka.

Topp

Ta dig runt
Buss/ Metro
Tidtabeller och kartor med tips.
Cykel
Budgetbikes Bikerentalbarcelona Fat Tire Bike Tours är en 22 € historia på några timmar.
Taxi
Inga uppgifter.
Turistbuss
Lär känna staden genom en busstur med Bus Turistic. De har tre rutter:
A) Ruta Norte 2h (Röd linje) B) Ruta Sur 2h (Blå linje) C) Ruta Forum 40 min (Grön linje)
1 dagsbiljett 20 € (gäller på samtliga linjer)
2 dagarssbiljett 26 € (gäller på samtliga linjer)
Bussarna avgår från bl.a. från torget Plaça De Catalunya mellan klockslagen 09:00 till 21:00
Tips!
Köerna till dessa bussar är ett tråkigt kapitel, men om du åker efter kl. 18:00 så får du mycket mer utav det då du i princip bara kliver på bussarna utan en massa köande.
Tåg
Tågstationen med långdistanståg tidtabell (on-line).


Topp

Sevärdheter  Hund som softar på La Rambla                     Foto: Patrik Mattsson © 2008
Plaça De Catalunya
Vi väljer det stora torget Plaça De Catalunya som utgångspunkt och starter i denna tokigt härliga stad. Torget är hjärtat som pumpar runt oss turister genom olika
färdmedelsaltenativ, för vad sägs om shoppingbussen Tomb (kat. betyder cirkla runt) vars 28 hållplatser passeras för 1.50 € även under sommarrean som pågår från mitten av juni till slutet av augusti.Mega varuhus som det niovåningar höga El Corte Ingles med sitt supermarket på källarplan och cafeteria på översta plan är ett trevligt alternativ. Cafeterian stänger kl. 22:00 vilket gör att Barcelonas blodröda solnedgångar ,som kan få en på klimatkompenserar- tankar, kan upplevas under en kvälls fika för en vettig peng.


 De gotiska kvarteren, El Barri Gotic Foto: Mima © 2008
Gamla staden, Ciutat Vella
I anknytning till Catalunya- torget finner man gamla staden som kan delas upp enligt följande...
De gotiska kvarteren, El Barri Gotic
Bilden (t.v.) talar för sig självt, man kan hitta riktigt trevliga gränder med mysiga restauranger, barer mm. om inte, bara ströva omkring och beskåda.
Den största sevärdheten här är 1400- tals skönheten S.E. Catedral Basílica de Barcelona. Ta en fika under arkaderna på Placa Reial och beskåda folkvimlet under palmerna. Man finner även regerings- byggnaden, Palau de la Generalitat samt stadshuset, Ajuntament här.

 Glasmålning i kyrkan Santa María del Mar              Foto: Patrik Mattsson © 2008 La Ribera
Härliga kvartér att besöka. Det är riktigt stämningsfullt att beskåda kyrkan Santa María del Mar vid öppningsdags (kl. 09:00) då ljuset faller in vackert, bilden t.h. är tagen där. Missa inte Picassomuseet.Utanför murarna, El Raval
Detta är ett riktigt livfullt område, en multikulturell stadsdel med massor av barer och restauranger. De oftast små klädesaffärerna är unika, det som köps här inne lär inte bäras av någon annan.

Tillhör du dem som tror att Bryan Ferry är ett rederi så bör du undvika området El Raval, varje fall under de sena timmarna på dygnet. Området ligger bakom saluhallen, väster om promenadstråket La Rambla . Här finns bl.a. häftiga jazzklubbar men också något som får betecknas som Barcelonas halvdiskreta svar till Amsterdams red light district, en ljusskygg verksamhet med nattklubbar berikade med full sex show där stället Bagdad, som i cyberrymden har en .com- adress, sticker ut med sitt förlustelse- inträde på 60 €.
Besöksadress: C/Nou de la Rambla 103

Det är en speciell atmosfär i stadsdelen vars kryddmix består av slitet, skabbigt och charmigt. Det pågår en ansiktslyftning men att finna så mycket "botox" inom en livstid lär nog inte ske. Nattetid anses det ej vara säkert att gå ensam på vissa gator i området. La Rambla Foto: Patrik Mattsson © 2008
La Rambla Les Rambles (kat) Las Ramblas (spa)
Denna 1km långa och trädbevuxna aveny ligger i anknytning till torget Plaça De Catalunya och leder en ner till hamnen genom ett pulserande stadsliv av jonglörer, gatumålare, mimteater, gatumusikanter, mänskliga statyer.

Med tanke på den folkmängd som bevistar La Rambla så känns det som om man är på väg in i ett festivalområde. Den här gågatan liknar ingen annan, många sköna skratt utlovas, här är det show som varvas med uteserveringar designbutiker, blommor, fåglar mm.
Mercat de la Boquería Foto: Mima © 2008
Missa inte
En av Europas läckraste matmarknader Mercat de la Boquería . Du möts av en konfetti av färger, dofter och människor. Det är ren underhållning här, humrar som kryper omkring och flyttar prislappen till försäljarens förtret.
Adress: La Rambla 91

Det finns många caféer i staden, prova gärna Escriba med sin vackra inredning och dessutom Barcelonas äldsta konditori.
Adress: La Rambla 83

Teatern Gran Teatre Liceu har utöver sina föreställningar ett vettigt och billigt lunchställe (ingång genom souvenirshopen).
Adress: La Rambla 51-59

 Hamnen Port Vell                                 Foto: Patrik Mattsson © 2008
Hamnen och stranden
Detta är ett helt kapitel för sig självt. Det finns över 5km sandstrand och natt- och nöjeslivet är koncentrerat i den olympiska hamnen (Puerto Olímpico) och Port Vell där man finner restauranger, diskotek, nattklubbar, barer. Vad sägs om Bajabeach, skulle man tröttna så kan man ta linbanan upp till berget Montujic via det höga tornet Torre Sant Sebastia, nattlivet inne på Poble Español fortsätter här. Skulle inte detta räcka så kan man ju alltid besöka stadens enda söndagsöppna shoppingcentra, Maremagnum med disco, bio, mini (på taket) golf, bowling mm.
Tips!
Är du en fisk- lovers så gäller området Barceloneta som dessutom har en vacker strandpromenad, Platja Barceloneta.

 Souvenirbutik Foto: Patrik Mattsson © 2008
Passeig de Gràcia
Vi går tillbaka till utgångsläget Plaça De Catalunya och styr kosan mot den långa shoppinggatan Passeig de Gràcia. Här väntar ett äventyr som varvas med elegans, djärvhet och krossad mosaik.
Om dina fötter orkar så är detta att rekommendera. Man kan väl säga att det hela börjar med gallerian Boulevard Rosa och sedan löper det på.
Praktfulla bostadshus och eleganta affärer som säljer allt från navelludds- borttagare till gud vet vad. Massor av människor korsar dessa kvartér och glöm inte, i Barcelona kör man mot rött, så låt herr-gå-man bli riktigt grön innan du kliver ut på gatan.

Arkitektur
Många av modernismens läckerbitar ligger i Quadrat d'Or (gyllene fyrkanten) som delas av shoppinggatan Passeig de Gràcia. För vad sägs om Gaudís Casa Batlló . Studera gärna planetwares hemsida som visar en detaljerad karta på vart dessa byggnader ligger.

Tips!
Ett besök på Casa Batlló är ett måste, kön må vara ett mindre pensionärs- projekt men tänk då på att de har öppet fram till 20:00, obs! gäller ej alla dagar, studera deras hemsida.

  Foto: Patrik Mattsson © 2008
Gràcia- distriktet
Denna gamla bondby med anor från 1600-talet är idag Barcelonas bohemiska motsvarighet till Amsterdams Jordaan eller Malmös möllevången, då med skillnaden att det är så mycket mer av det hela i Barca.
Ströva gärna omkring vid torgen Plaça del Sol och Calle Verdi, här finner man ett livligt shopping, café, restaurang och bar- liv till ett vettigt prisläge.

Liksom Prag så består också Barcelona av ett gäng hopväxta byar, Gràcia- distriktet och Barri Gotico är ett lysande exempel på detta då dessa byggdes ihop med ett rutnät av stora kvarter, L'Eixample (utvidgningen).

Fiesta
En populär fiesta hålls i Gracia, som här heter Festes de Gràcia. Är du i Barcelona omkring den 15:e augusti, grattis! Gatorna dekoreras, mat, live-musik och fest hela natten.

Den absolut största sevärdheten här är det "misslyckade" byggprojektet Park Güell, ett måste!

 Mosaik vid Park Güell                              Foto: Patrik Mattsson © 2008

 Sagrada Familia Foto: Patrik Mattsson © 2008
La Sagrada Família
Killen som satte det laterala skapandet på den arkitektoniska kartan och vars namn vi tjatar om här på webbsidan är Gaudi, man kan väl säga att han gav sitt liv för denna skapelse, de sista åren bodde han i kyrkan som idag har blivit stadens signum och turistmagnet nr.1

När man upptäckt vilken sida av kyrkan Gaudi arbetat med så förstår man vilket djup det finns här, fasaden är översållad med bibliska motiv från åtskilliga berättelser. Det kan vara svårt att ta till sig allt men en sak är säker, det finns inte nog med superlativ som kan beskriva hans skapelse.

Kön av turister som i princip går runt halva kyrkan (100m) bidrar med att hålla tidtabellen, ja det finns faktiskt en sådan som säger att år 2026 ska denna skapelse vara klar att beskåda, den lär då vara världens högsta kyrka.Övrigt  Palau de la Música Catalana Foto: Mima © 2008
Den katalanska musikens palats
Palau de la Música Catalana

När tyskarna körde med sitt Jugendstil och fransmännen med sitt Art Nouveau så utvecklades modernismen i Katalonien, en arkitekt som sticker ut här är Antoni Gaudí (1852 †1926) som tar oss med till sagans värld långt borta från det strikta gotiska linjerna.
Men en mindre känd arkitekt för oss nordbor är katalanen Lluís Domènech i Montaners (1850 †1923), vad som kretsade i hans huvud när han drog modernismen till det yttersta i detta underverk är det nog inte många som vet.

Notera de moriska bågarna på fasaden, de var ju faktisk här under en kort period.


Tips!
Att gå på en föreställning här inne är en multivitamin- kick för själen, när du väl kommit in i konserthallen titta upp i taket, eller hur!
Smidigast är att köpa biljetten via deras
hemsida, hämtas upp vid entrén (den röda tegelbyggnaden på sidan) när du har vägarna förbi.
Besöksadress: C/ Palau de la Música 4-6

Finner man hans arkitektur attraherande, besök då en av Europas vackraste sjukhus Hospital de Sant Pau. Att låta de mentala bitarna påskynda en läkeprocess, japp, på den 41:a breddgraden lyckades man, idén är ju genialisk.

Topp

 Restaurang i Barri Gotic Foto: Mima © 2008
Restaurangerna
Se det så här, är man i Barcelona så måste man prova tapas och utbudet är enormt. Som turist lär man passera shoppingstråket Passeig De Gràcia som utgår från torget Plaça De Catalunya och här har vi två riktigt stora tapasrestauranger.

Txapella: Man finner denna på högra sidan. Ett enormt tapas utbud på 50 sorter, bara slå dig ner och peka, nr. 23 tar dig till himlen, eller rättare sagt så långt en gris kan ta en till himlen.
Besöksadress: Passeig de Gracia 8-10

Tapa Tapa: Denna ligger på hörnet och det är samma upplägg här, bara peka och kör på.
Besöksadress: Passeig de Gracia 44Att dricka kaffe i Barcelona
Café = Espresso
Cortado = Espresso med lite varm mjölk
Café con leche = Mindre stark cortado som serveras i en större kopp med mer mjölk
Carajillo = Espresso med avec


 Stor kvinna på La Rambla Foto: Patrik Mattsson © 2008 Slutord
Dans på Plaça De Catalunya Foto: Patrik Mattsson © 2008 Om fransmännen är skönt tokiga, så är spanjorerna härligt galna. Det krävs några Cavas innan kroppen kommer ner till den 41:e breddgradens mentalitet. Det finns plats för alla, pensionärer tar för sig, skrattar, klämmer & debbaterar högt och ljudligt på stadens många caféer.

Barcelonabon visar tolerans mot turism, vilket inte är en självklarhet på alla platser runt Medelhavet.
Ja, detta är en glad stad med trevliga människor, det är lätt att glömma bort att det simmar fula fiskar i vattnet. Tyvärr så har Barcelona lika hög ficktjuvsfaktor som Prag och det är något man måste beakta i alla lägen. Webben är full av tips på hur människor blivit bestulna, så Kort & gott, håll din aura fri från udda typer eller överglada hjälpsamma människor.

Tänker du bege dig ut i nattlivet så är det först barerna som gäller fram till långt efter midnatt, nattklubbarna kan vara folktomma fram till kl. 01 men & andra sidan så har de öppet lagom till tomaterna ser dagens ljus i saluhallen på La Rambla!

Det finns så mycket att denna webbsida inte kan göra rättvisa för utbudet, men hur som helst så ska det ses som en hjälp på traven för din semesterplanering. En del fakta är vänskapsrelaterade men nog så bra för att tas upp på sidan. En sak är säker, här finns något för alla livsroller så som familjemedlem, singel eller het pensionär.

Barcelona, här finns plats för alla!
Shopping i Barcelona är något utöver det vanliga, butiksägarna ser till att besökarna får använda alla sina sinnen. Man kan ju undra vad vattenfall, konstverk i frigolit, fiskar och mycket annat har att göra med ett par jeans. Men helheten är fantastisk och kläderna är många gånger mer färgrikare.

Se film om shopping i Barcelona

Trevlig Resa! 
 
 

Se film...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  


Tillbaka