Danmark: Själland

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis
Nationaldag

5:e Juni


Sidan skapad
17-08-05

Sidan uppdaterad
17-08-05


 

  
 


Sørup Herregaard Foto: Patrik Mattsson © 2017 Sørup Herregaard - Sörup Herrgård
Hennes nybörjarkarriär är höjt i dunkel då man inte vet när huset blev nyckelfärdigt, men det var i den lilla landsbyn Siøthorp som allt tog sin start. Under hennes yngre år titulerade hon sig t.o.m. som riddarborg men efter några ombyggnationer och en storbrand svidade hon om till herrgård i neobarock- skrud.

Många kända och okända danska släkter har huserats här men även fattiga medmänniskor under den period hon agerade som sjukhus.

Idag är hon regionens största magsäck och kan hysa många middagsgäster, övernattare eller simsugna likaså. Att vandra/ jogga eller slänga ut picknickfilten på hennes ägor är en lisa för själen!

I hennes närhet finner man en hel del intressanta utflyktsmål för vad sägs om Møns Klint, Bonbon land eller varför inte köra ner till Lollands Knuthenborgs safaripark eller Lalandia!

Tänker du slå ner semesterpålarna i denna region är detta ett trevligt alternativ.
Välkommen till Sörup herrgård!

Historia
1381 Jacob Nielsen den förste kända ägaren
1769 Kronan säljer av Møn
1909 Efter en brand byggs huvudbyggnaden upp i nybarock stil
2004 Sørup Herregaard görs om till hotell och konferenscentra
2017 "Bila i Europa.se" besöker Sørup Herregaard.


Sørup Herregaard Bryggan Foto: Patrik Mattsson © 2017
Att köra till Sörup, parkera och bo
Som svensk kör man förbi Köpenhamn på E20 och ligger kvar på samma motorvägsnummer tills man når Ringsted. Därefter satsar man på väg 14 där landsvägarna bara blir mindre och mindre. Obs! ställ inte GPS på Sörup utan sörup herrgård är det som gäller.

Du finner en rejäl gratisparkering både innanför valvet och utanför.

Rummen är av standardtyp, studera deras webbsida. Sörup Herrgård Foto: Patrik Mattsson © 2017
Sörup Herrgårds entré som den sett ut sedan år 1909, här en varm och skön sommarkväll 2017!  
U tflykter  Møns Klint Foto: Patrik Mattsson © 2013
Møns Klint
Klinten som blottades under den senaste istiden, kallad Weichselistiden (115.000-8.600 år sedan) är en icke barnvagnsvänlig plats, här gäller bärsele.

Platsen är ett absolut måste när man besöker Møn. Det finns en slinga som tar 1,5-2h, d.v.s. ta vänster mot dronningstolen, efter en bra bit når man trapporna ner till stranden märkt med skylten "Röde Udfald", väl nere kan man vandra tillbaka. En stor lekplats för de minsta barnen samt matservering med ett tjusigt skötrum. Det är en 10min bilfärd dit från Liselund.

Elmelunde Kirke
Elmelunde Kirke, (1321-23), med de vackra takmålningarna ligger i Elmelunde 8 km öst om öns enda stad, Stege. Detta är Møns äldsta stenkyrka uppförd inte långt efter Dalby stenkyrkaF ör Barnen
Labyrintpark
Labyrinter för de små men här finns också andra aktiviteter, studera hemsidan.

 Utsikten från restaurangdelen i nya slottet            Foto: Patrik Mattsson © 2013


BonBon-Land
Stannar man lite längre på ön kan det vara skönt att vidga de geografiska vyerna en aning. BonBon-Land ligger i Holme-Olstrup på den danska ön Själland. Betala inträdet, sedan är det fritt fram till åkattraktionerna.


 

Se film... 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka