Danmark: Själland

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis


Väder Stege
WebbkameraNationaldag

5:e Juni


Sidan skapad
13-06-27

Sidan uppdaterad
13-06-27


 

  
 


Liselunds gamla Slott Foto: Patrik Mattsson © 2013 Liselund
Det är en buteljerad idyll som korkas upp när man sakta rullar in på Liselunds domäner och detta kan vi tacka Antoine de la Calmette (1752-1803) för. Detta är killen som bars ut från ruinerna i Lissabon år 1755, efter den stora jordbävningen och följde med föräldrarna till Köpenhamn år 1759 för att vid ett senare tillfälle ärva gods på Møn. Antoine döpte parken efter sin hustru Catharina Elisabeth Iselin (1759-1805) smeknamn Lisa.

När nyklassicism (nyantik) drog fram i Europa mellan åren 1750 - 1820 och puttade bort bl.a. rokokon, så anlitades Danmarks främste arkitekt inom nyklassicism, Andreas Kirkerup, för att uppföra ett lustslott på Liselunds ägor (bild t.v.)
Slottet var nyckelfärdigt 1792 och parken som räknas till en av Skandinaviens finaste inom den engelska landskapsparken, har numera en skyhög picknickfaktor!

Bara någon kilometer härifrån ligger nationalklenoden Møns klint vars höga kritklinter med drottningsstolen i spetsen ger semestern det där lilla extra, ett naturens skyline!

Om så ön upplevs på cykel, i bilen eller på hästrygg så är slottet en bra utgångspunkt.
Välkommen till Liselund!Historia
1659 En svensk arme plundrar och bränner gårdar på Møn
1664 Ön pantsätts till holländaren Gabriel Marselis
1769 Kronan säljer av Møn
1828 Liselund hamnar i släkten Rosenkrantz ägor
1905 1/3 av parken försvinner i ett jordskred, bl.a. kapellet & badhuset.
2013 "Bila i Europa.se" besöker Liselund.L imericks
"En vacker ung man från Mön
Bestämmde sig en dag att byta kön.
När detta var gjort,
Han ångra sig stort.
Ty nu fick han mindre i lön "


Liselunds nya slott Foto: Patrik Mattsson © 2013
Att köra till Liselund, parkera och bo
Efter att man kört över dronning Alexandrines bro till Møn, leder vägen till slottet genom den enda staden på ön, Stege. Kör vidare på samma väg som efter Borre svänger kraftigt åt höger mot Ny Borre, var beredd på den lilla skylten "Liselund Slott" där man ska svänga åt vänster och följa den till slottet.

Hotellet har parkering strax utanför och i skrivande stund är denna gratis. Det finns även andra parkeringsmöjligheter intill parken.

Rummen på slottet är generellt små, har ni möjlighet så hyr en svit vars utrymmen är rejält tilltagna! Studera gärna hotellets webbsida.

Notera att det inte finns TV på rummen vilket kan vara knepigt för de små. Bejakas egentid, ta gärna med alternativa lösningar till barnen.
H istorisk koppling
Møn och de andra öarna i södra Danmark var länge förskonade från kriget mellan Danmark och Sverige under åren 1657-60, men när svenskarna upptäckte av befolkningen försåg köpenhamnarna med förnödenheter under ockupationen av huvudstaden och att detta skeppades ut från hamnar på Møn, så ändrades deras tillvaro.

En svensk armé på 3000 man går i land på Møn den 29 maj 1659. De möter en "armé" bestående av 500 man i huvudsak invånare, bönder och några soldater som med lätthet besegras. Den svenska armen slår därefter sig ner i orten Stege och det är härifrån de styr alla plundringar och nedbränningar av öns gårdar.
Sevärdheter  Liselunds gamla slott Foto: Patrik Mattsson © 2013
Lustslottet, det gamla slottet.
Allt tog sin start när Antione de la Calmette år 1783 köpte Sømarkegården och en bit av Klinteskoven, Klintskogen. Antoine var mycket intresserad av arkitektur och strax därefter byggs det romantiska slottet Liselund Slot (det gamla slottet 1792-93), Schweizerhytten, Norskehuset och den kinesiska pavaljongen.

När Antiones son dog såldes godset till vännen Frederik Raben-Levetzau-Huitfeldt och dennes hustru Emerentia Rosenkrantz-Huitfeldt. Änkan fick bo kvar på godset livet ut och hon hade berömdheter som den dagen då sagoförfattaren H.C. Andersen besökte Liselund och kvartade in i Schweizerhytten. Här lär han ha fått inspirationen till Fyrtøjet, eller som vi säger på andra sidan bron, Elddonet.


 Liselunds nya slott Foto: Patrik Mattsson © 2013
Nya slottet
Det nya slottet byggdes år 1887 av baronen Fritz Rosenkrantz i italiensk stil. Den står majestätiskt på högsta punkten i området och blickar ner över parkens största damm.

Sedan 1989 har det pågått hotellverksamhet här och rummen är verkligen unika och charmiga, förvänta er bara enkelhet. Salarna där man äter sin morgenmad är även berikad med en liten uteservering under tak som vetter mot sjön.

Filmen nederst på sidan är tagen en sån där tidig morgon där man kan boosta jaget med grönt!U tflykter  Møns Klint Foto: Patrik Mattsson © 2013
Møns Klint
Klinten som blottades under den senaste istiden, kallad Weichselistiden (115.000-8.600 år sedan) är en icke barnvagnsvänlig plats, här gäller bärsele.

Platsen är ett absolut måste när man besöker Møn. Det finns en slinga som tar 1,5-2h, d.v.s. ta vänster mot dronningstolen, efter en bra bit når man trapporna ner till stranden märkt med skylten "Röde Udfald", väl nere kan man vandra tillbaka. En stor lekplats för de minsta barnen samt matservering med ett tjusigt skötrum. Det är en 10min bilfärd dit från Liselund.

Elmelunde Kirke
Elmelunde Kirke, (1321-23), med de vackra takmålningarna ligger i Elmelunde 8 km öst om öns enda stad, Stege. Detta är Møns äldsta stenkyrka uppförd inte långt efter Dalby stenkyrkaF ör Barnen
Labyrintpark
Labyrinter för de små men här finns också andra aktiviteter, studera hemsidan.

BonBon-Land
Stannar man lite längre på ön kan det vara skönt att vidga de geografiska vyerna en aning. BonBon-Land ligger i Holme-Olstrup på den danska ön Själland. Betala inträdet, sedan är det fritt fram till åkattraktionerna.

 Utsikten från restaurangdelen i nya slottet            Foto: Patrik Mattsson © 2013
Slutord
Naturen är så påtaglig här, långt ifrån strøgets puls. Vill man bara besöka den romantiska parken är detta fullt möjligt. Det finns toaletter vid parkeringen, men glöm inte picknickfilten.


 


 
 
 

Se film...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka