Däck & Mönsterdjup i Europa
Nedan uppgifter berör personbilar och andra lätta fordon med en totalvikt upp till och med 3,5ton.
Generellt gäller 1,6mm mönsterdjup i nästan hela Europa, men när det kommer till vinterväglag skiljer det sig rejält.

Om Bilden: Tagen från från Sustenstrasse som leder till det vackra Sustenpasset vid berget Gwächtenhorn i Schweiz.

Tillbaka
Danmark Sommar
Mönsterdjup Minst 1,6mm gäller vid sommarväglag.


Vinter
Mönsterdjup 1,6mm
Vinterväglag Vinterdäck är inte obligatoriska i Danmark.
Dubbdäck Tillåtet
I Danmark får dubbdäck användas under perioden 1 november till den 15 april.
Finland Sommar
Mönsterdjup Minst 1,6mm gäller vid sommarväglag.


Vinter
Mönsterdjup 3mm
Vinterväglag Obligatorisk användning av vinterdäck gäller oavsett väglag under perioden 1 december till slutet av februari.
Dubbdäck Tillåtet
Dubbdäck får användas från början av november. Om vädret och väglaget kräver det får dubbdäck användas tidigare. Dubbdäcksperioden tar slut sista mars eller den måndag som infaller närmast efter annandag påsk, beroende på vilket datum som infaller senare. Om väglaget kräver det är det dock tillåtet att använda dubbdäck efter detta datum.
Norge Sommar
Mönsterdjup Minst 1,6mm gäller vid sommarväglag.


Vinter
Mönsterdjup 3mm, gäller även om man kör med sommardäck.
Vinterväglag I Norge är man som förare ansvarig för att bedöma om fordonet har ett tillräckligt väggrepp. Vid halt väglag får man bättre väggrepp genom att använda vinterdäck med eller utan dubbar eller kedjor.
Dubbdäck Tillåtet
Dubbdäck är tillåtna under perioden 1nov till söndagen efter påsk.
Övrigt Kör dubbfritt och slipp piggdekksgebyr
I städer som Oslo, Stavanger och Bergen får man betala en speciell avgift s.k. piggdekksgebyr om man kör in med dubbade däck i städerna.
Italien Sommar
Mönsterdjup Minst 1,6mm gäller vid sommarväglag.
Se under övrig för vad som gäller för friktionsdäck.


Vinter
Mönsterdjup 1,6mm
Vinterväglag Kontrollera aktuellt läge: CCISS

Vinterdäck är i regel inte obligatoriska i Italien, men om det finns en specifik vägskylt (avgörs enligt en speciell förordning) måste fordonet vara utrustat med snökedjor eller vinterdäck under den period som fastställs på vägskylten.
Dubbdäck Tillåtet endast om detta skyltas
Dubbdäck är tillåtet mellan 15 nov till 15 mar. I Val d'Aosta regionen börjar vintern 15 October och i andra bergsregioner startar vintern 1 nov. Dubbarna får inte vara mer än 1,5mm i utsticket. Hastighetsbegränsning gäller med dubbdäck, 90 km/h på landsväg och 120 km/h på motorvägar.
Övrigt Nya regler kring friktionsdäck
Fr.o.m. torsdagen den 15 Maj 2014 förbjöds friktionsdäck M + S (Mud & snow) att användas om hastighetsindex på däcken är lika med "Q" (160 km/h) eller lägre. Detta innebär att året-runt-däck med hastighetsindex "R" (170 km/h) eller högre är tillåtna året runt.

Förbudet gäller även utländska bilar som kan räkna med böter på €419 om man ertappas. Läs mer på Patente.it
Polen Sommar
Mönsterdjup Minst 1,6mm gäller vid sommarväglag.


Vinter
Mönsterdjup Mönsterdjupet ska vara minst 3mm.
Vinterväglag Vinterdäck är inte ett krav enligt lagen, men det är ytterst tillrådligt att använda vinterdäck eller friktionsdäck under vintern på grund av de stränga vintrarna.
Dubbdäck Förbjudet
Vid behov så ska friktionsdäck märkta Mud and Snow eller bokstäverna M och S användas.
Övrigt Snökedjor
I allmänhet är kedjor tillåtna och på vissa bestämda platser är kedjor obligatoriska. På platser där kedjor är obligatoriska finns det skyltar som varnar förarna att snökedjor är nödvändiga. Kedjor får endast användas om vägarna är täckta av is eller snö.
Sverige Sommar
Mönsterdjup Minst 1,6mm gäller vid sommarväglag, men för att ge bra friktion vid fuktig vägbana bör mönsterdjupet vara minst 3mm.


Vinter
Mönsterdjup För personbilar och andra lätta fordon med en totalvikt upp till och med 3,5 ton ska mönsterdjupet vara minst 3mm i däcken.
Vinterväglag Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute. Det är vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Tänk på att även vägrenen räknas till vägbanan.
Dubbdäck Tillåtet
Dubbdäck får användas mellan den 1 oktober och den 15 april.
Tyskland Sommar
Mönsterdjup Minst 1,6mm gäller vid sommarväglag, men för att ge bra friktion vid fuktig vägbana bör mönsterdjupet vara minst 3mm.


Vinter
Mönsterdjup För personbilar och andra lätta fordon med en totalvikt upp till och med 3,5 ton ska mönsterdjupet vara minst 4mm i däcken.
Vinterväglag Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute. Det är vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan.
Dubbdäck Förbjudet
Friktionsdäck märkta Mud and Snow eller bokstäverna M och S gäller.
Österrike Sommar
Mönsterdjup Minst 1,6mm gäller vid sommarväglag, men då detta är ett rättsligt minimikrav rekommenderas större mönsterdjup.


Vinter
Mönsterdjup För personbilar och andra lätta fordon med en totalvikt upp till och med 3,5 ton ska mönsterdjupet vara minst 4mm för radialdäck (de vanligaste däcken) och 5mm för diagonaldäck.
Vinterväglag I Österrike måste alla fordon vara utrustade med vinterdäck mellan den 1 november och den 15 april om väderförhållandena så kräver.
Dubbdäck Tillåtet
Dubbdäck får endast användas från och med den 1 oktober till den 31 maj. Dubbarna får inte vara mer än 2mm i utsticket.

Fordon som är utrustade med dubbdäck omfattas av särskilda hastighetsbegränsningar:
80 km/h utanför bebyggda områden
100 km/h på motorväg.
Man måste placera den godkända skylten för dubbdäck baktill på fordonet. Denna skylt fås från bilklubbar, bensinstationer etc.

Övrigt Snökedjor
Vid behov får snökedjor användas men så fort vägen är fri från snö och is ska dessa avlägsnas. Maxhastighet med snökedjor på fordon är 50km/h.Bila i Europa.se ©
Sidan skapad 15-01-01 | Sidan uppdaterad 15-01-01