Tyskland: Aachen

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
PolisVädret Monschau

Nationaldag

3:e oktober


Sidan skapad
12-03-25

Sidan uppdaterad
13-01-08Vid bilolycka

Tysk/Svensk
olycksrapport
Skriv ut och ta med. 

  


 Monschau Foto: Anna-Karin Arnstad © 2011
Monschau
Europa är en komplex historia med mängder av lager och mitt i allt detta finner vi Monschau som tagit sin boning i en numera föga känd ficka på Kontinenten där det belgiska Ardennerna slutar och den tyska eifelplatån tar vid.

Hon lever ovanpå en av Europas största & välfyllda magmakammare som en gång i tiden försåg Eifels vulkaner med över 5 km ³ vulkaniskt material, ett tjockt lager aska spreds då ända upp till bl.a. Gotland.

Monschau- idyllen gifter sig bra med den lummiga omgivningen vid eifelkullarna. Hon bjuder inte på några större attraktioner, men de sockersöta husen vid gatorna som hyser den ena souvenirbutiken efter den andra kittas ihop till en vacker upplevelse som sockrar det mesta inombords.

Planeras en resa till Monschau kan det vara trevligt att lägga denna i samband med en av open air- konserterna uppe vid borgen, en borg som enbart penetrerats av Karl V's tunga artilleri år 1543.
Välkommen till Monschau!

  Monschau Foto: Patrik Mattsson © 2011
Att köra till, parkera och bo i Monschau
När man lämnar Paris kan det efter 40mil i ryggen vara skönt med en bensträckare, överaska sällskapet genom att helt förutsättningslöst lämna A3 vid koordinaterna 50.64861 5.996701. På vägen till Monschau finner man ett rikt utbud av fartkameror som en gång för alla ändrar vägkantsogräsets sky line.

Parkering
Man kan köra in till stadskärnan för att lämna av väskorna, men inte för att långtidsparkera. Läsmer hur detta fungerar på denna länk.

Att Bo
Drömmar trivs bäst i vita sängar, prova Hotell Royal.
Det är ett anspråkslöst hotell mitt i city och dessutom är det mycket prisvärt. Man kan köra fram till hotellet för att lasta av bagage, notera att det är ingen parkering tillåten utanför hotellet.


Historia
10900 f.Kr. Eifels vulkaner (Laacher See) får ett jätteutbrott
1795 Orten nämns i skrift
1795 Frankrike annexerar Monschau
1543 Tysk-romerske kejsaren Karl V's intar Monschau
1918 Montjoie byter namn till Monschau
2011 "Bila i Europa.se" besöker Monschau

Monschau Foto: Patrik Mattsson © 2011
Floden Rur rinner genom Monschau och dess kafeér.

Så blev det Monschau
När "Sveriges" första fasta invånare slog ner sina bopålar utanför Malmö (nuv. segebro) så fanns det öster om denna plats över 300 vulkaner som la stora delar av Kontinenten under aska. Rent geologiskt är området mellan Mayen och Koblenz tysklands yngsta och Monschau ligger i kanten av detta.

När romarna kom till området för över 2000 år sedan fick man nos på den porösa bergsarten Tuff. Romarna hade sedan länge upptäckt att tuff är ett utmärkt byggnadsmaterial, både lätthanterligt och hållfast. För att förstå vad som kan skapas av detta byggnadsmaterial kan man beskåda det mäktiga tuff- bygget nere i det turkiska Kappadokiens underjordiska stad Kaymakli.

Därefter gick åren, Karl V var här under medeltiden och hälsde på med sina kanoner. Om städer som Malmö och Colmar slitits mellan nationer så är detta ingenting mot vad Monschau har fått genomlida. Det är ett under att de inte utvecklat ett eget språk. Frankrike anexerade området under revolutionskrigen , Belgien ville lägga beslag på Monschau efter första världskriget. Hur som helst, den industriella revolutionen knackade på dörren och Karl Wilhelm Scheibler (1820 †1881) blev en av ortens drivande på detta området.


För barnen Julmarknad i Valkenburg
Vulkanpark
Vulkanparken karta är inte en nöjespark i traditionell mening. Det är en plats där man kan lära sig, som ett lekäventyr.
Grottor & Slottsruin
Efter en knappt 1 timmes bilkörning når man den lilla holländska orten Valkenburg där en slottsruin med 10km stora tunnlar karta sticker ut. Besöker man grottorna mellan 16 november och 23 december pågår här en vacker julmarknad.
Labyrint
En stor labyrint karta som ligger precis på gränsen mellan Nederländerna, Belgien & tyskland.


Sevärdheter  Burg Monschau Foto: Patrik Mattsson © 2011
Burg Monschau

Sedan i början av 1970- talet har en del av borgen förvandlats till ett vandrarhem som håller byggnaden i liv. Det finns en hel del trevliga sommarkonserter här uppe.

Bryggeri & Rosteri
Toppa gärna med en runda på det "unga" bryggerimuseét och avsluta med det lilla kafferosteriet.

Julmarknaden
Det sägs att stadens weihnachtsmarkt är den vackraste i regionen.

 Monschau Foto: Patrik Mattsson © 2011
Utflykter
Luftballong
Upplev en kvällstur över de böljande Eifelkullarna.

Världens största kallvattengejser!
Gejsrar finns inte enbart på Island, kör ner till den lilla orten Andernach karta, strax utanför finner man Andernach gejser

Vandra
Längs Eifelstigen finner man raststationer och wanderhütten. Stigen går från Trier till Aachen.
Den är beräknad på 4 böljande dagsetapper.
 
Slutord
Ted Thornhill skrev en artikel på Daily mail om den tyska kratersjön Laacher See. Typiskt för supervulkaner är att de inte är berg utan nedsänkningar, så kallade kalderor, enorma kratrar som kollapsat precis som Laacher See.

Rent historiskt har vulkanerna i regionen varit aktiva med 10–20 000 års mellanrum vilket tyder på att framtida utbrott ligger runt hörnet. Skalvet 2011 och tecken i vattnet har nu börjat ge sig tillkänna, se film länk.
Kommer du ihåg programmet "Plötsligt i Vinslöv" med den korvätande Holger?
Han svarade i en tidningsintervju på frågan
- Vilka är Vinslövs sevärdheter?
- Folktandvården

Så illa är det självklart inte i Monschau, men det är viktigt att påtala att det inte finns några större sevärdheter här utan att det är själva orten som är värd ett besök.

 
 
 
 
 
 
 

Se film...

 
 
 
 
  

Tillbaka