Österrike: Tyrol
 


Österrike: Tyrol
Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis
Bergs- räddning


Vädret Mayrhofen
Webbkamera


Nationaldag

26:e OktoberSidan skapad
13-02-20

Sidan uppdaterad
13-02-20 

  
 Mayrhofen city Foto: Patrik Mattsson © 2012
Mayrhofen
Om man bortser från Goldenes Dachl i Innsbruck så är Zillertal Tyrolens mest besökta av oss turister. Längst där inne i dalen ligger hon som ett komprimerat äventyr sommar som vinter och det finns mängder av naturskönt GPS- godis i närheten av orten som förgyller vistelsen.

Alpbyn Mayrhofen har ett stort utbud av skidåkning, restauranger och trevliga bygator. Själva orten äger inga större sevärdheter och bör endast betraktas som startplatta/ utgångspunkt till ett av Österrikes största och bästa skidområden eller varför inte andra aktiviteter. Raderna som bärs upp på denna webbsida kommer att agera transmissionsfett mellan dessa och N 47.16691 E 11.86292 (Mayrhofen).

Om du är här för den årliga Almabtrieb, forsränning, smaka puder i backen eller softa på white-lounge bar på 2000möh, ladda jaget vid krimmler Wasserfäller eller lufta bilen uppe på Zillertaler Höhenstraße, då har du kommit rätt.
Välkommen till Mayrhofen!Historia
1703 Bayrare kastas ut från Tyrolen
1805 Napoleons erövring av Österrike
1774 Zillertal Alperna dök upp i Atlas Tyrolensis av P.Anich & B.Hueber
1814 Tyrolen återlämnas av Bayern till kongressen av Wien
1952 Israeliska gemenskapen av Tyrol och Vorarlberg återupprättas
1837 Tyrolska riksdagen utvisar 427 protestanter från Zillertal
1902 Invigning av Zillertal järnvägen
1934 Mairhofen byter namn till Mayrhofen
1954 Den första skidliften i Mayrhofen står klar
2012 "Bila i Europa.se" besöker Mayrhofen


78%Mayerhofen och skidåkning
Zillertaldalen är en mycket snösäker plats, tack vare Hintertuxerglaciären och dess höga höjd. Zillertalsystemet erbjuder ca. 640 km pister med ca 170 liftar och det finns mängder med olika aktiviteter som nattåkning & månskens- skidåkning.
 • För barnfamiljen lämpar sig området Ahorn allra bäst.
 • Snöparken för dig som gillar trix- åkning finner man i vans-penken-park
 • Österrikes brantaste pist Harakiri finner man uppe på Penkenberget
  Mayrhofen Foto: Anna-Karin Arnstad © 2012
  Den vackra romersk-katolska kyrkan Pfarrkirche Mariä Himmelfahrt i Mayrhofen i sin egen höghet.
  Utflykter
  Ångkuggstångbanan Jenbach-Seespitz
  Ta väldens äldsta kuggstångståg som avgår (Maj-Okt) från orten Jenbach och dess järnvägsstation. Den 7km långa ångloksresan (45min) tar er förbi vackra utsikter fram till Tyrolens största insjö Achensee. Lokomotivets kuggdrivhjul och greppar kuggskenan i mitten av linjen för att ta sig upp för den kraftiga stigningen.
  Hitta hit: Det är 35km till Jenbach, kör till järnvägsstationen på bahnhofsstrasse
   Ovanför Brandberg Foto: Patrik Mattsson © 2012

  Tyrolens största insjö Achensee
  Båtar traffikerar Achensee mellan orterna Seespitz (tågstationen), Buchau, Pertisau, Achenseehof, Scholastika och Gaisalm. Luta dig tillbaka och njut av de majestätiska tyrolska fjorden mellan Karwendel och Rofan bergen. På webbsidan finner man priser och rutter, eller varför inte hyra en hel båt själv!

  Bad
  Tillbringa en lyxig och avkopplande dag på tjusiga Erlebnistherme, en badanläggning med vattenrutschbanor, olika bastus, relaxavdelning och mycket mera.
  Hitta hit: Kör till orten Fügen på Badweg 1

  Bergbana (Penkenbahn)
  Åk upp med Penkenbahn för vandring eller skidåkning. Åker man utförs kan det vara trevligt att känna till att vid Ahorn finner man en 5.4km lång backe!
  Hitta hit: Hauptstrasse i Mayrhofen

  Berg & Dalbana
  Berg & dalbanan prova bergochdalbanan som man byggt på snö
  Hitta hit: Hauptstrasse i Mayrhofen

  Forsränning (Rafting)
  Actionclub Zillertal bedriver bl.a. rafting där minimumkravet är 6år och simkunnig. Den 6km långa turen tar sin start i Mayrhofen på floden Ziller och beräknas ta ca. 2h, ett trevligt familjeäventyr!
  På deras webbsida kan man finna massor med äventyr som Canyoning, Tandem Paragliding, Tubing, Mega Abseiling m.m.
  Besöksadress: Hauptstraße 458 i Mayrhofen

  Panorama- restaurang
  Njut av en zwiebelrostbraten i panoramarestaurangen Kanzelkehre med sin fantastiska utsikt över den djupa i Inndalen.
  Hitta hit: Kör ca. 32km till Astenberg 510 i orten Wiesing

  Zillertal
  Slott
  Slottet Tratzberg (Schloss Tratzberg) ligger på sluttningen av östra foten av bergsområdet Karwendel mellan städerna Jenbach och Schwaz i det Österrikiska förbundslandet Tyrolen. Slottet tillhör en av österrikes riktigt stora arkitektoniska juveler.

  När man ändå är här, ta en tur till det närbelägna Stans med sitt Wolfsklamm. Lite längre upp i klammen finner man die kaffee macher

  Vattenfall
  Den 45km långa vägen till krimmler Wasserfäller slingrar sig vackert igenom Tyrolen och blir i sig ett trevligt äventyr. Den totala fallhöjden på fallet är 380m och det är svår att se den i sin helhet, men det finns stigar som leder en väldigt nära.
  Hitta hit: Kör till Oberkrimml  För Barnen
  Bildkälla: stantonamarlberg.comAlmabtrieb - Djuren vallas genom Mayrhofen
  Varje år firas den färgfulla eventet Almabtrieb. Djuren vallas från betesängarna ner genom byarna och eventet är stort och lockar till sig mycket folk. Har man boende med parkering i Mayrhofen så underlättar saker och ting, inte ens busstrafiken är tillåten en dag som denna.
  Ledarkon, eller "Moarkuh", leder den dekorerade hjorden av kor, unga oxar, får och getter.

  Nästa datum är 5:e Oktober 2013 i Mayrhofen, live musik vid Hotell Berghof, Brückenstadl och Hotell Rose

  Happy Hopp
  I Vomp finner man Happy Hopp har 2,000m av inomhus lek- faciliteter för barn mellan 1-14år.

  Zoo
  Europas högst belägna Zoo har specialiserat sig på djur som lever i Tyrolen och Österrike i övrigt. Kör till Alpen Zoo i Innsbruck på Weiherburggasse 37a

  Vy från Gasthaus Steinkögel                      Foto: Anna-Karin Arnstad © 2012
  Att köra till Mayrhofen, parkera och bo
  Det är i all enkelhet man tar sig in i orten med bil. Sommartid finns det en hel del lediga parkeringsplatser i centrumkärnan och priset är i förhållande till svenska parkeringsavgifter något behagligt. Det är mycket folk och trafik i orten så ta det lugnt.

  Bo...
  Högt ovanför Mayrhofen ligger Berggasthaus Steinerkogl med en fantastisk utsikt över Mayrhofen och Zillertal med dess mäktiga bergsformationer. För att ta sig dit upp svänger man av åt vänster (om man kommer från motorvägen) vid skylten Brandberg som dyker upp strax innan Mayrhofen. Därefter kör man uppför genom en kostnadsfri tunnel mot Brandberg och från där är det skyltat mot Steinerkogl.


  Andra boendealternativ
  Vill man bo på natursköna platser med mycket utsikt, titta då närmare på Wedelhütte (5 stjärnigt), Kristalhütte och Schneekarhütte!

  Ett moln har parkerat vid vandringsstigen          Foto: Patrik Mattsson © 2012Att vandra kring Mayrhofen
  Mängder av vandringsleder med utsiktsplatåer och imponerande panoramavyer omger Mayrhofen. Vi blickar söderut mot Hochgebirgs-Naturpark där de isklädda bergskammarna speglas i de små blåa sjöarna, ett av Österrikes paradis för vandrare!

  Det är en storslagen fjällmiljö med otaliga vandringsleder för alla nivåer. Parken har en yta på 379 km² och den sträcker sig från 1000 meter upp till 3510 meter där högsta punkten utgörs av berget Hochfeiler som gränsar mot Italien.

  Blickar vi österut mot den av konstnärer så omtyckta Brandberg och vidare upp mot steiner kögl så finns här också trevliga vandringsstigar men inte i samma omfattning som i naturparken.
  För den aktiva familjen
  Äventyrsberget i Zillertal tar man sig från orten Fügen via bergsbanan spieljochbahn . Från klättring, massor av evenemang, utgångspunkt för vandring och skärmflygning. Här ligger också den högsta gruvan i Österrike belägen.  Naturparken          Foto: Patrik Mattsson © 2012
  Hochgebirgs-Naturpark i Zillertal Alperna som gränsar mot Norditalien har vackra panoramavyer

  Vacker vägsträcka!
  Den högalpina vägen Zillertaler Höhenstraße är en av de vackraste alpina vägar Österrike kan erbjuda och en oförglömlig upplevelse från 550 till 2020 meter i sin egen bil. Den byggdes för att bönderna skulle kunna hantera sina alpina fäbodar samt för att skapa skyddsbarriärer för de årliga översvämningarna. Det dröjde inte länge innan ryktet spreds kring denna vackra väg och dess panoramiska vyer. Det finns gott om välplacerade matställen vilket gör det här till en trevlig dagsutflykt.

  Vägarna ovanför Brandberg                       Foto: Patrik Mattsson © 2012
  Ovanför Brandberg smeker di små vägarna bergen, mötande fordorn likaså!


  Kuriosa - Stilla Natt
  Den musikhistoriskt intresserade vet att melodin till Stille Nacht (Stilla natt) faktiskt har en stark koppling till just Zillertal. Det var genom familjen Strasser, från orten Laimach, belägen sex kilometer från Mayrhofen, som dess popularitet började spridas för nästan 200 år sedan.

  Mayrhofen City Foto: Patrik Mattsson © 2012
  Slutord
  Ända sedan zillertaltågbanan invigdes i början på 1900- talet har turism berikat dalen och Mayrhofen sommar som vinter.

  Wienerschnitzel & Pommes i all ära men glädjande nog är restaurangutbudet och variationerna mellan dessa större än väntat.

  Om skidor står på schemat under sommartid så gäller Hintertux-glaciären som är Österrikes största helårsskidområde!  Trevlig Resa!
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
    •  


  Tillbaka