Österrike:
Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis
Bergs- räddning


Vädret Gmunden
Webbkamera


Nationaldag

26:e OktoberSidan skapad
11-08-15

Sidan uppdaterad
11-08-15 

  

 Hallstatt Seestraße Foto: Patrik Mattsson © 2011
Hallstatt
Denna terrasserade UNESCO-pärla sällar sig till en av Österrikes äldsta och vackraste orter. Man står ödmjuk inför sceneriet som utspelar sig från Seestraße, men det stannar inte här. Dess Marktplatz har samma höga mysfaktor som torget i Bernkastel-Kues, en riktig skatt!

Hallstatt är centrat i kulturlandskapet Salzkammergut som i sin tur är känt för sina saltgruvor. Orten är inträngd på en smal landremsa mellan sjö och berg och stadsplanerarna verkar ha fått arbeta med frimärksplaner då inte ens en järnvägsstation får plats här, denna har placerats på den motsatta sidan av sjön.

Platsen marinerar besökaren med ett fascinerande natursceneri, att få vakna upp till detta skådespeleri är en resa där kropp och själ får en safari i mindfulness, det är tyst och rofyllt med stora vandrings-möjligheter eller andra äventyr i närheten. Det här kommer att bli den första dagen på resten av ditt liv. Välkommen till Hallstatt!
Benhuset
Då man av utrymmesskäl inte förmådde gravsätta fler människor fick man år 1720 den ljusa idén att plocka upp skelettet och bleka det i solljuset, varefter man stoppade in benbitarna i huset. Som symbolik för en blomprydd grav målade man skallen. Detta pågick ända till 1995. Man kan besöka beinhaus idag, Det är beläget bakom den katolska kyrkan en liten bit upp i samhället.


Hallstatt Foto: Anna-Karin Arnstad © 2011
T.h. ser man den katolska kyrkan Maria Himmelfahrt och till vänster den protestantiska.

En värld av salt
Det har bedrivits gruvdrift i saltfyndigheter här så länge att gruvan intill Hallstatt tituleras som världens äldsta. År 1734 fann tre gruvarbetare en död människa i en för länge sedan nedlagd gruvgång. Man bar ner liket i byn. Ingen kunde känna igen mannen och att döma av kläderna gjordes tolkningen att liket måste vara minst 100 år gammalt. Det visade sig vid senare undersökningar att saltet konserverat mannen, som troligtvis fallit offer för en gruvolycka år 1000 f.Kr.

På väg in i saltberget Foto: Patrik Mattsson © 2011Det äldsta konkreta beviset för gruvdrift här är från 1500 f.Kr men det finns upptäckter som kan knyta verksamheten till 3000 f.Kr Saltbrytningen har varit en lukrativ verksamhet som fyllt habsburgarnas kassa i Wien. Gruvarbetarnas arbetsförhållanden var dock tuffa, fyllda av auktoritetstyrrani. Första registrerade strejken genomfördes 1392 till följd av att arbetarna inte fick ut sina utlovade matransoner. Gruvdriften är fortfarande i gång, men i mindre skala.

Man kan besöka denna värld av salt uppe i berget. Det är möjligt att vandra upp till entrén eller så tar man bergsbanan upp till salzwelten. Efter bergsbanan är det en nätt vandring på 15 min till entrén. Väl inne får man överdragskläder. Guidningen sker på tyska och engelska.
Historia
12000f.Kr Bosättningar hittade från denna tid
800 f.Kr Hallstattperioden (tidig järnålder) börjar.
400 f.Kr Kelterna erövrar Illyriernas områden i Europa
16 Romarna erövrar Norikum
300 Kristendomen börjar spridas i Salzkammergut
1284 Habsburgaren Albrecht I låter uppföra Rudolfsturm
1311 Hallstatt blir marknadsstad
1595 Världens första pipeline byggs i Hallstatt
1734 Tre gruvarbetare finner "Mann im Salz"
1750 Stora delar av Hallstatt brinner ner.
1875 Första vägen till Hallstatt från Gosaumühle står klar
1890 Seestraße står klar
1966 Biltunneln ovanför orten står klar
1997 Hallstatt hamnar på UNESCO's världsarvslista
2011 "Bila i Europa.se" besöker Hallstatt


Markt Platz i Hallstatt                            Foto: Anna-Karin Arnstad © 2011
Att köra till Hallstatt, parkera och bo
Skyltningen mot Hallstatt dyker upp sent, vilket kan tyckas märkligt med tanke på vilken stor turistort detta är. Med GPS är det dock ingen match. Väl framme, kör igenom den långa tunneln som löper ovan orten i berget. Obs. för dig som bara besöker Hallstatt över dagen: det finns en parkeringsplats i mitten av tunneldelen- var beredd! Direkt efter tunnelmynningen finns det två tillvägagångssätt:


Alt 1. (bokat parkering via hotellet inne på orten)
Lyckas man parkera på torget eller vid den lilla Konsum-affären som ligger direkt på höger sida kan man kliva ur och leta upp vakten som spatserar runt här på bussparkeringen. Begär en passagebiljett (för att öppna bommarna till gågatan) av vakten. Nämn bara namnet på ert hotell. Passagebiljetten är kostnadsfri.

Alt. 2
Kör till parkering nr 1 (1 av 3), lasta av och gå upp till översta plan. Vid parkeringsautomaten, bara invänta taxi- shuttle som lär dyka upp inom 20 min. Denna tjänst är gratis och när du lämnar hotellet så be dem ringa taxi-shuttle.

Hotelltips
Ett hotell som ligger vid det vackra torget i orten är Hotell Grunerbaum vars stora rum med balkonger vätter ut mot torget eller hallstättersjön. Restaurangen har ett stort fint trädäck ut mot sjön. Andra boenden vid torget är Seewirt Zauner, Gasthaus Simony (även sjöutsikt), Gasthaus Zauner

Träsktrolls- smoothie Foto: Patrik Mattsson © 2011Träsktroll- Smoothie
Om man ska likna Hallstatt vid en smoothie så lär resultatet bli det här. Ibland måste man stänga dörren för att öppna fönstret, så här kommer ett gäng klorofyll-stinna små änglar som flyger in i munnen och kysser gommen.

Ingredienser
Bladspenat (100 g), ruccola (100 g), mynta (en hel), banan (1 st), spirulina (1 tsk), lime (1 st vars saft pressas ut), riv i lite färsk ingefära och häll i äpplejuice (4 dl räcker till ca 2 glas).

Obs. Måtten är ungefärliga, blanda efter behag!Vandring
Det finns mängder med vandringsleder att penetrera i de pilska skogarna i Salzkammergut-området. Exempel på vackra promenadstråk finner man runt den vackra brunnsorten Bad Aussee och runt sjön Gosausee. Läs mer på Holleralmen, Postalm, Traunstein, Kasberg & Dachstein

Hallstätter See Foto: Patrik Mattsson © 2011
Det är storslagna vyer som möter en vid Hallstätter See som på sina håll är över 100 m djup.


Hallstätter See
Sjön som ligger på över 500 m.ö.h. har ett dramatiskt bakgrundssceneri. Detta kan beskådas från de restauranger som vätter ut mot strandsidan från Seestraße. Ett hett tips: Ta er till torget i orten och gå in och igenom restaurangdelen på Hotell Grunerbaum- de har en riktigt trevlig uteservering mot sjön.

Här kan man fundera på varför det finns så få änder i denna vackra sjö, kanske är det så att de satsar på utbildning innan de skaffar familj, detta ska jämföras mot pildammarna i Malmö där det motsatta verkar råda.

Maktplatz Foto: Anna-Karin Arnstad © 2011
Slutord
Ända sedan Kronprinz Rudolf Kammergut Railway stod klar 1878 har turismen invaderat Hallstatt. Orten ligger så naturskönt till att få platser tål att jämföras. Det finns egentligen inte mycket aktiviteter för barn, men ett besök i saltgruvan är nog ett starkt minne för de små.

Sommaren 2011 annonserade ett kinesiskt företag att man tänker bygga upp en replica av Hallstatt i Huizhou, Guangdong provinsen.


Trevlig Resa!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  


Tillbaka